Hirdetés
. Hirdetés

A Facebook besokallt a spamtől

|

A Facebook üzenőfalak és fórumok folyamatos figyelése, valamint biztonsági szempontból való karbantartása sok időt vehet igénybe. E feladatokat hivatott gördülékenyebbé tenni a közösségépítőhöz kifejlesztett spamszűrő szolgáltatás.

Hirdetés

A Facebookon közzétett üzenetek közé egyre többször kerülnek be olyan bejegyzések, amelyeknek tartalmuk alapján semmi keresnivalójuk nem lenne a közösségépítő weblapjain. Ezek a nem megfelelően karbantartott, elhanyagolt fórumok és üzenőfalak látszatát keltik, de ami ennél nagyobb probléma, hogy akár kártékony kódok terjedését is elősegíthetik.

A vírusterjesztők körében manapság már bevált módszer, hogy népszerű, üzenetküldésre alkalmas felületeken igyekeznek a felhasználókat fertőzött weboldalakra vezetni. Emiatt aztán a Facebook weboldalak esetében is szükség van rendszeres karbantartásra, moderálásra. Mindez időrabló lehet, és nem is biztos, hogy minden esetben könnyen, illetve kockázatmentesen állapítható meg egy üzenetben szereplő linkről, hogy az ártalmas-e. A Websense ezen a helyzeten kíván segíteni az új, akár ingyenesen is igénybe vehető spamszűrő szolgáltatásával.

A Websense hivatalosan is bejelentette, hogy a Defensio 2.0 szolgáltatása megújult technológiákkal és módszerekkel képes elősegíteni a Facebookon terjesztett kártékony tartalmak kiszűrését. A szolgáltatás mögött a Websense által létrehozott és üzemeltetett ThreatSeeker Network áll, amely tulajdonképpen egy nagyméretű, URL-adatbázis. Ennek segítségével lehet következtetni arra, hogy például egy fórumon publikált bejegyzés káros-e. A tartalomellenőrzés azonban nem ér ennyivel véget, ugyanis ezt követően a rövidített - például a bit.ly - hivatkozások vizsgálata következik, és ha ez is rendben van, akkor még egy heurisztikus elemzésre is sor kerül. Amennyiben az ellenőrzési folyamat bármelyik fázisában rendellenességet észlel a rendszer, akkor egy e-mailes értesítőt küld az üzenőfal vagy a fórom tulajdonosának, aki végül saját maga döntheti el, hogy eltávolítja-e az üzenetet a weblapjáról vagy sem.



"Egyre több olyan fenyegetést észlelünk a Facebookon, mint amilyen például a Koobface" - mondta Carl Leonard, a Websense egyik kutatási vezetője. A szakember szerint a Web 2.0 monitorozása egy olyan lehetőséget ad a biztonsági cégek kezébe, amelynek révén követhetik a kiberbűnözők közösségeken belüli tevékenységét. "Láthatóvá tudjuk tenni a fenyegetettségeket a közösségépítőn, és értékes információkkal szolgálhatunk az ügyfeleink számára." - tette hozzá Leonard.

A Websense szolgáltatása ingyenesen vehető igénybe az olyan Facebook weboldalakhoz, amelyeken havonta 50 ezer bejegyzésnél kevesebb jelenik meg. Cégek számára akkor díjmentes a Defensio 2.0, ha a vállalkozás 15 főnél kevesebb alkalmazottal rendelkezik. Amennyiben valamelyik limit nem tartható, akkor a szolgáltatás havidíja 5 dollárnál kezdődik.

A Websense arról egyelőre nem árult el részleteket, hogy a szolgáltatását egyéb közösségépítők esetében is beveti-e a jövőben. Mindenesetre erre nagy esély van, és könnyen elképzelhető, hogy például a Twitter kapcsán is hallunk még a cég védelmi megoldásairól.

A Facebookot mostanság egyre több biztonsági cég környékezi meg. Legutóbb a McAfee jelentette be, hogy egy stratégiai együttműködés keretében védelmi megoldásokkal egészíti ki a közösségépítő rendszerét.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.