Hirdetés
. Hirdetés

A Facebook-függés olyan, mint a drog

|

Nem tud Facebook nélkül élni? Nincs egyedül! A közösségi hálózatok súlyos függőséget alakítanak ki.

Hirdetés

Aki rászokik a Facebookra, könnyen elveszti a mértéket. Nem véletlenül: a Facebook keményen megdolgozik azért, hogy függőséget alakítson ki.

A Cornell Information Science nemrég kiadott tanulmánya a Facebooktól való szabadulási kísérletek buktatóit vizsgálta. A kutatók megállapították, hogy a leszokás azért nehéz, mert a Facebook-használat sokaknál szenvedélybetegség.

A függőséget több tényező váltja ki. Az első a hálózat-hatás: mindenki ott van, mi sem maradhatunk ki. Aztán jönnek a Facebook ravasz kis pszichológia trükkjei: például az apró piros számok az értesítések sávjában, amelyek kattintásra ingerelnek, vagy az ismerősök és a követők száma, ami fontosságunkat mutatja. A legfőbb eszköz azonban az algoritmusos szűrés. A Facebook folyamatosan változtatja az információáramlást szabályozó algoritmust, és figyeli a hatást. Valamennyien kísérleti patkányok vagyunk egy óriási labirintusban.


Mi a megoldás? Szakértők szerint az önkorlátozás. Naponta csak egyszer látogassuk meg a helyet. Tervezzük meg a látogatás időpontját. És szigorúan korlátozzuk az ott töltött időt.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.