Hirdetés
. Hirdetés

A fronton a helyzet változatlan

|

Lankadatlan erővel folyik a harc az Apple és a Samsung között, és bár Tim Cook vezetése alatt úgy tűnik, az Apple jobban megválogatja a csatáit, semmi jel nem mutat arra, hogy a két cég a közeljövőben békét kötne.

Hirdetés

Mára a két vállalat közötti csatározás igazi tech-háborúvá érett, ahol a boltok polcaitól a bíróságok tárgyalóterméig, minden csatatérnek számít. “Szoros és jól megvívott csata ez” - állítja Neil Mawston, a Strategy Analitycs piacelemző cég igazgatója.

Az, hogy a cupertinóiak a harcok közepette békét kötöttek a HTC-vel, logikus stratégiai lépésnek tűnik. A kiskereskedelemben az Apple legnagyobb ellenfele minden kétséget kizáróan a Samsung, legalábbis ezt gondolja Ben Wood, a CCS Insights igazgatója. “A HTC-vel között megegyezés azt mutatja, hogy az Apple gondosabban választja meg a csatáit... Ugyanakkor annak semmi jele, hogy meg kívánna egyezni a Samsunggal” - mondta.

apple_samsung
apple_samsung

Wood szerint az, hogy a HTC lélegzethez jutott, sok szempontból az Apple malmára hajtja a vizet, hiszen így a tajvaniak erősebb konkurensei lesznek a Samsungnak, ami hosszú távon az ő érdeküket szolgálja. De a Samsung is előnyt tudott kovácsolni a helyzetből, mert végül egy kaliforniai bíróság kötelezte az Apple-t, hogy engedjen betekintést a megegyezés dokumentumaiba. A Samsung szerint ugyanis, akadhatnak abban olyan dolgok, amik hatással lehetnek az Apple-lel folyó szabadalmi perük végkimenetelére.

A tárgyalótermen kívül a Samsung tovább élezi a versenyhelyzetet az idei évben. A harmadik negyedév legkapósabb modelljének, a Galaxy S III-nak köszönhetően egyre közelebb kerül az Apple piaci részesedéséhez, állítja Mawston. “A harmadik negyedévben a Samsung és az Apple a mobiltelefon iparág 98%-át uralta: az Apple 52%-os, a Samsung 46%-os részesedéssel.

Mindkét cég brandje erős, akárcsak a termékportfóliója, de a Samsung nagy előnye, hogy maga gyártja az eszközeiben használt alkatrészek jelentős részét. Ráadásul, az ő termékeik minden szegmenst lefednek, álltja Mawston. Jövőre még hevesebb harcokra számíthatunk, már ha az Apple valóban bemutatja a régóta pletyka tárgyát képező TV-jét.

Ugyanakkor a két fél harca kicsit más, mint a többi, köszönhetően az alkatrész-kapcsolatnak. Továbbra is a Samsung gyártja az iPad, az iPad mini és az iPhone 5 processzorait, és ha odáig mérgesedne a helyzet, hogy szemben álló felek minden kapcsolatot megszakítanak, abból mindkét fél vesztesen kerülne ki, értenek egyet a szakértők. “Az Apple hihetetlenül fontos ügyfél az alkatrészek tekintetében: ahhoz, hogy a Samsung megőrizze vezető pozícióját, elképesztő mennyiségű pénzt kell beleölnie a K+F-be, amit a saját telefonok eladása nem képes fedezni”.

“Az Apple ugyanakkor minőségi alkatrészeket kap a Samsungtól, más szállítók termékeit nem biztos, hogy megbízhatónak találják. A legutóbbi kijelző-problémák is ezt mutatják” - mondta Mawston. Ráadásul egyik cég sem sebehetetlen. Lehet, hogy a Samsung a második legnagyobb tabletgyártó, de közel sem ért el akkora sikereket, mint az okostelefonjaival. Ezen a területen még mindig csak kergeti az Apple-t. Ráadásul a vállalatok nem rajonganak a Samsung által favorizált Androidért, ezért ezen a piacon az okostelefonjaik nem értek el akkora sikereket.

Eközben az Apple erőteljes függésben van a szolgáltatóktól, ráadásul nincs telefonkínálata az olcsó, feltöltő kártyás szegmensben. Annyi borítékolható, hogy a jövő év okostelefon-háborúja biztosan az Apple-ről és a Samsungról szól majd.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.