Hirdetés
. Hirdetés

A FUTÁR-ból is nyer adatot a Google Maps

|

Mostantól a Bubi állomások is szerepelnek az utazástervezőben.

Hirdetés

A Budapesti Közlekedési Központ és a Google együttműködésének köszönhetően mától a BKK a FUTÁR-ból származó valós idejű adatokkal látja el a Google Térkép online utazástervező rendszerét - jelentette be Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója Magyarország vezető infokommunikációs konferenciáján, a balatonfüredi Infotéren tartott előadásában. Mindez a gyakorlatban azt jelenti: a Google rendszerében weben vagy mobiltelefonon az utazástervezés során nem csak az eddigi módon a tervezett menetrendet, hanem a valós forgalmi helyzetet, a FUTÁR műholdas nyomkövető rendszeréből származó adatokat, a buszok, villamosok várható valós érkezési idejét is figyelembe veszi és az esetleges zavarokról tájékoztatást ad.

A Budapesti Közlekedési Központ a FUTÁR segítségével valós idejű közösségi közlekedési adatokat nyújt a Google számára. A Google Térkép így részletesebb és okosabb útvonaltervezést tesz lehetővé Budapesten: az eddig menetrendi adatok alapján történő utazástervezés helyett a rendszer a valós forgalmi helyzet, a BKK műholdas nyomkövetési rendszere alapján azt mutatja, hogy mikor indul az adott megállóból egy-egy jármű, és hogy ténylegesen milyen útvonalon lehet a leggyorsabban eljutni valahová. Európában ötödikként vezetjük be ezt a szolgáltatást, a BKK és a Google együttműködésének köszönhetően - jelentette be Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója a balatonfüredi Infotér konferencián.

Hirdetés

A Google térképét világszerte több mint egymilliárd ember használja havonta, ennek részeként a budapesti tömegközlekedési útvonaltervező továbbfejlesztésére kötött együttműködést a BKK mint a főváros közlekedésszervezője. A valós idejű információkon kívül a statikus adatszolgáltatás is pontosabb lett:

• a Google az útvonaltervezésnél már figyelembe veszi a térképen feltüntetett metrólejárókat is,

• az esetleges forgalmi zavarok ugyancsak megjelennek a térképen, a BKK Info rendszeréből az adatok automatikusan megjelennek az utazástervezés során.

“Örömünkre szolgál, hogy Európában az elsők között Budapestre is megérkezett a tömegközlekedési útvonaltervező valós idejű változata” - üdvözölte a továbbfejlesztett szolgáltatás indulását Heal Edina, a Google magyarországi vezetője. “Budapesten három éve indult a tömegközlekedési eszközökre szabott útvonaltervezés a Google Térképen. Az, hogy a valós idejű adatok beépítésének köszönhetően látható lesz, a menetrendhez képest valójában mikor indul a járat, melyik az éppen leggyorsabb útvonal, vagy, hogy van-e valamilyen forgalmi zavar, segíteni fog tervezhetőbben és kényelmesebben eljutni az úti céljukhoz az itt élő és az ide látogató embereknek.”

 

A Google térképén az útvonaltervezés funkciót választva – vagy közvetlenül a terkep.google.hu/transit oldalra navigálva – elegendő megadni az indulás helyét és az úti célt, ezt követően megjelennek a tervezett útvonal ajánlatai, amelyek közül könnyedén lehet választani.

A BKK a nyílt adathozzáférés mellett

Az együttműködés a BKK alapelvei között szereplő „nyílt adatfilozófia” szerint valósul meg. Lényege, hogy a közösségi közlekedés szervezésekor és üzemeltetésekor keletkező, a közösség számára értékes adatokat más informatikai fejlesztőkkel is megosztjuk, hogy minél szélesebb kör számára elérhetőkké váljanak. A BKK INFO és a FUTÁR információs rendszer valós idejű adatai így sokkal több emberhez jutnak el és segítik közlekedésüket, mintha csak a BKK weboldalán vagy mobilalkalmazásain jelennének meg.

„Elkötelezettek vagyunk a nyílt adathozzáférés irányába. Három éve a BKK volt Magyarországon az első – a tömegközlekedésben pedig mindmáig sajnos az utolsó –, amely nyilvánossá tette a teljes menetrendi adatbázist mindennap frissítve, teljes körű hozzáféréssel. Ezt most kiterjesztjük, és a tömegközlekedési járművek valós idejű információit is nyilvánosan hozzáférhetővé tesszük. Ennek eredményeként nemcsak a Google használhatja adatainkat ingyen, hanem bármely informatikai fejlesztő elkészítheti a maga kreatív mobilalkalmazását a BKK ezen adatai alapján” – mondta az együttműködés jelentőségéről Vitézy Dávid vezérigazgató.

A Google térképébe integrált valós idejű közösségi közlekedési információk különösen hasznosak a Budapestre látogató turistáknak, akik többnyire nem ismerik a helyi honlapokat és közlekedési viszonyokat, de a Google térképének használata nem okoz nehézséget számukra. A szolgáltatás természetesen elérhető a Google térkép mobiltelefonokra optimalizált változatában is. A BKK Európában az ötödik, de világszerte is az első tíz közlekedésszervező között van, amelyik a teljes műholdas nyomkövető rendszerét megosztva a percre pontos Google utazástervezéshez nyújt segítséget.

MOL Bubival is tervezhetünk

Mától már a közbringával is számol útvonaltervezéskor a BKK FUTÁR információs rendszere: a MOL Bubi választása lerövidíti az átszállások közti időt. A FUTÁR mostantól egy beállítással feltünteti az útvonalhoz legközelebb található MOL Bubi gyűjtőállomásokat és a tömegközlekedési útvonalakkal párhuzamos szakaszokon a zöld kerékpárok használatát részesíti előnyben, amennyiben így kevesebb az utazási idő.

A közbringarendszer adatainak beépítésével immár a FUTÁR utazástervező térképén a futar.bkk.hu oldalon is megjelennek a gyűjtőállomások az ott található szabad kerékpárok számával. Ez a funkció a járművekéhez és megállókéhoz hasonlóan ki- és bekapcsolható. Ha a legközelebbi gyűjtőállomáson éppen nincs szabad kerékpár, a program ezt figyelembe veszi, és egy másikhoz irányítja a MOL Bubival tervező utasokat.

A FUTÁR legújabb fejlesztésével a több ezer tömegközlekedési járművön kívül már a közbringarendszer is percre pontos adatokkal szerepel az utazástervezőben, amivel „ajtótól ajtóig” a leggyorsabb úton juthat el bárhová Budapesten a közösségi közlekedési eszközökkel.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.