Hirdetés
. Hirdetés

A GE összeházasítaná a gépeket és a hálózatokat

|

A GE „Ipari internet” című jelentése szerint a hálózatok és a gépek összeházasítása 10-15 billió dollárral növelhetné a globális GDP-t.

Hirdetés

„Az ipari internet megjelenésével a világ az innováció és a változás új korszakának küszöbéhez ért” – derül ki abból az új jelentésből, amelyet Peter C. Evans, a GE globális stratégiai és analitikai igazgatója, valamint Marco Annunziata, a GE vezető közgazdásza készített. „Az átalakulás a globális ipari rendszer és a korszerű számítástechnika, az analitikai módszerek, az alacsony költségű érzékelő technológiák és az internet biztosította nagyfokú összekapcsolhatóság kínálta lehetőségek konvergenciája révén megy végbe.”

A szerzők megállapították, hogy az ipari internet egyedül csak az Egyesült Államokban 25–40%-kal növelheti az átlagjövedelmeket a következő 20 évben, a növekedést pedig az 1990-es évek vége óta nem látott szintre állíthatja vissza. Ha a világ többi részében csak fele akkora mértékben nőne a termelékenység, mint az Egyesült Államokban, az ipari internet akkor is 10-15 billió dollárral (az USA GDP-jének megfelelő összeggel) növelhetné a globális GDP-t ugyanazon időszak alatt. 

Az internetes korszak technológiája készen áll arra, hogy éppen úgy végigsöpörjön az ipari
gazdaságon, mint ahogy a fogyasztói internet is átalakította a médiát, a kommunikációt és a
reklámipart az elmúlt évtizedben. A sugárhajtóművek esetében egy intelligens
szenzor-szett képes arra, hogy a sugárhajtómű különböző részeit külön-külön is felügyelje, majd
az adatokat megossza a légitársaság összes gépével, és adatvezérelt gépi tanulási technikák
alkalmazásával segítse a személyzetet abban, hogy a hajtóművet közel csúcsteljesítményen
működtethesse. „El lehet képzelni, mekkora hatékonyságjavulás következik be a hajtómű-karbantartás, az üzemanyag-fogyasztás, a személyzet beosztása és a menetrendek kialakítása terén, ha majd az „intelligens repülőgép” kommunikálni tud a kezelőkkel” – írja a jelentés. „Ugyanilyen műszerezési lehetőségek állnak fenn a mozdonyok, a kombinált ciklusú erőművek, az energiafeldolgozó üzemek, ipari létesítmények és egyéb kritikus fontosságú eszközök esetében is.” A sugárhajtómű ipari internetnek köszönhető 1 százalékos üzemanyag-fogyasztás-csökkenése 15 év alatt 30 milliárd dollár megtakarítást hozhat. 

A GE szerint az országoknak és a vállalatoknak az innovációra kell koncentrálniuk, és be kell ruházniuk a szükséges szenzorok felszerelésébe, a kiberbiztonság javításába és az új „digitális gépészmérnöki” gárda kinevelésébe. 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.