Hirdetés
. Hirdetés

A gépi tanulás lesz 2017 megatrendje

|

Világszinten több mint 300 millió okostelefon bővül majd a gépi tanulás képességével, jósolja a Deloitte.

Hirdetés

A beltéri GPS navigáció, az önvezető autók és a biometrikus azonosítás további fejlődését előrejelző Deloitte szerint a technológiai trendek közül idén a gépi tanulás lesz a leginkább meghatározó.

- Megatrendnek számít a gépi tanulás, amelynek széles körű elterjedése, különösen az okostelefonokban történő alkalmazása sok tekintetben kihat majd mindennapi életünkre, és javítani fogja felhasználói élményünket 2017-ben - mondta Stuart Johnston, a Deloitte technológiával, médiával és távközléssel foglalkozó csoportjának vezetője.

A Deloitte szerint idén világszinten 300 millió fölé nő majd a gépi tanulás képességével bíró okostelefonok száma, amelyek külön programozás nélkül is képesek lesznek a rajtuk elérhető szolgáltatások testre szabására.

- Új korszakot nyit a funkcionalitás, a testre szabás és a más eszközökkel történő, hálózati kommunikáció terén az okostelefonokba épülő gépi tanulás - mondta Johnston. - A technológiának köszönhetően olyan személyre szabott számítógépet kapunk a kezünkbe okostelefon formájában, amelyen hálózatra csatlakozva és offline üzemmódban is individuális szolgáltatásokat érhetünk el.

Példaként Johnston a telefonokon már ma is működő, gépi tanulásra épülő funkciókat említette: a prediktív szövegbevitelt, a használatra javasolt alkalmazások listázását, valamint az egyre fejlettebb hang- és arcfelismerő, biometrikus képességeket.

- Idén várhatóan olyan, szintén gépi tanulást alkalmazó technológiák terjednek majd el szélesebb körben, amelyek például nyomásérzékelő szenzoraikkal felismerik a felhasználó hangulatát, érzelmeit, életfunkciókról gyűjtenek adatokat, amelyekből előrejelzéseket adnak a felhasználó egészségi állapotára nézve, illetve azonosítják a környezetükben elhelyezkedő tárgyakat - mondta Johnston. - Mindezek a technológiák az eszközben levő feldolgozási kapacitást fogják használni.

Miközben 2017 megatrendje a gépi tanulás lesz, a Deloitte szerint idén a beltéri navigáció a technológiai fejlődés új határvidékévé válik, amely a beltéri hálózati elérést, a személyre szabott felhasználói élményt és a térbeli tájékozódást egyaránt felöleli. A GPS technológia új alkalmazásai üzleti lehetőségekhez fogják juttatni az ingatlanhasznosítás, a kereskedelem, az egészségügy, a gyártóipar és a logisztika területének szereplőit.

- Időnk 90 százalékát épületeken belül töltjük, sok milliárd eszközt használunk tető alatt, ezért arra számítunk, hogy a beltéri navigáció hatása legalább akkora lesz, mint a kültérié, ha nem nagyobb - mondta Johnston.

A Deloitte szerint a mind pontosabbá váló, beltéri navigációs technológia, a tájékozódáshoz elérhető adatmennyiség növekedése, az analitikai eszközök, a beltéri wifi útválasztók és a támogató, kommunikációs (pl. beacon) megoldások fejlődése együttesen fog hozzájárulni a piac bővüléséhez.

Visszatérve a gépi tanuláshoz, azt a Deloitte-hoz hasonlóan a Gartner is 2017 meghatározó technológiai trendjei közé sorolta előrejelzésében, a mesterséges intelligenciával együtt.

Több más piacelemző szerint a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia további területei mellett a vállalatoknak 2017-ben érdemes lesz odafigyelniük az adaptív biztonsági architektúrák, a kiterjesztett és a virtuális valóság, valamint a nyílt forráskódú szoftverek területén zajló fejlesztésekre is.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.