Hirdetés
. Hirdetés

A globális chiphiány kevésbé érinti az iPhone-t, mint az iparág többi részét

|

A gyártók chipkészletei már minimálisra apadtak, és sok gyártó azt nyilatkozta, hogy a második negyedévben a megrendelt alkatrészek mindössze 80 százalékát kapták meg.

Hirdetés

A Counterpoint Research csökkentette az idei globális okostelefon-szállításokra vonatkozó becslését. A készülék kiszállításait eredetileg 1,45 milliárd darabra prognosztizálták 2021-re, ami 9 százalékos éves növekedést jelent, de a chiphiánynak köszönhetően a Counterpoint az idei évre vonatkozó becslését 1,41 milliárd kiszállított okostelefonra csökkentette, ami 6 százalékos növekedést jelent éves szinten. A félvezetőhiány a tavalyi negyedik negyedév óta jelent problémát, ami azóta is tart.

A gyártók chipkészletei már minimálisra apadtak, és sok gyártó azt nyilatkozta, hogy a második negyedévben a megrendelt alkatrészek mindössze 80 százalékát kapták meg. Sőt, a helyzet még rosszabb volt a most befejeződött harmadik negyedévben, amikor egyes cégek a megrendelt alkatrészek mindössze 70 százalékához jutottak hozzá.

Hirdetés

A Counterpoint Research szerint az okostelefon-ipar 90 százalékát érintette a chiphiány. A cég azt állítja, annak ellenére, hogy az olyan alkatrészek, mint a Display Driver IC (DDI), az okostelefonok kijelzőin használt fő félvezető, és a tápellátást kezelő integrált áramkörök (PMIC) egyaránt hiánycikkek voltak, a fejlett tervezés segített az okostelefon-ipar további növekedésében. Emellett az alkalmazásprocesszorok (AP) és a kameraérzékelők felhalmozása lehetővé tette az okostelefon-gyártók számára, hogy továbbra is növekedést mutassanak.

Az alkalmazásprocesszor (AP) csak egy divatos kifejezés arra, amit általában a telefonban használt chipkészletnek nevezünk. Az iPhone 13-as sorozatban használt AP például az A15 Bionic. A Counterpoint az AP-chipek hiányát az alacsony hozamrátára vezeti vissza, amelyet az öntödék tulajdonában lévő gyártóüzemekben a chipeket gyártó új összeszerelő sorok jelentenek. A Qualcomm és a Mediatek, az okostelefon-ipar két vezető AP-szállítója a Samsungra, illetve a TSMC-re támaszkodik a telefongyártóknak értékesített chipek Application Processorok gyártásában, és az alacsony hozamok tovább növelik a chiphiányt.

Tom Kang, a Counterpoint Research kutatási igazgatója szerint "a félvezetőhiány úgy tűnik, hogy az ökoszisztémák minden márkáját érinti. A Samsung, az Oppo, a Xiaomi mind érintett, ezért csökkentjük előrejelzéseinket. Úgy tűnik azonban, hogy az Apple a legellenállóbb és legkevésbé érintett az AP hiányban". Bár a Counterpoint nem magyarázta meg, hogy az Apple miért tudta megúszni, a válasz elég könnyen kikövetkeztethető.

A világ legnagyobb öntödéjének legnagyobb ügyfeleként az Apple biztosan különleges bánásmódban részesül a TSMC-nél. Ez nem csak az ellátásról szól. Januártól kezdve például a TSMC 20 százalékkal emeli az árait, de az Apple-nek csak 3 százalékkal emelkedik az ár. Az Apple a TSMC bevételének több mint 20 százalékát, és a nyereségének is nagyjából az ötödét adja.

Az Apple-t negatívan érinti a TSMC hetekkel ezelőtti bejelentése, miszerint a 3 nm-es folyamatcsomópont, amelyet a jövő évre tervezett A16 Bionic gyártásához használtak volna, túl bonyolult, és az iPhone 15 sorozathoz szánt A17 Bionicig késik. Ez azt jelentheti, hogy milliárdokkal kevesebb tranzisztor kerül az A16 Bionic belsejébe, ami az iPhone 14-es sorozat teljesítményének és energiahatékonyságának kisebb javulását eredményezi.

Az A15 Bionic tranzisztorszáma 27 százalékkal, 15 milliárdra nőtt az A14 Bionic 11,8 milliárdos, illetve az A13 Bionic által hordozott 8,5 milliárd tranzisztorhoz képest. Sokkal beszédesebb volt az A15 Bionic tranzisztorsűrűsége, amely az egy négyzet mm-en belül elférő tranzisztorok számát méri. Ez a mérőszám 135,14 millióra nőtt az előző évi 134,09 millióról.

Bár az iPhone-t elkerülte a chiphiány, az Apple elismerte, hogy az iPad és a Mac is megsínylette a vállalat júniusban zárult harmadik pénzügyi negyedévében. Az eredménybeszámolót követően Tim Cook elmondta a médiának, hogy "A hiány elsősorban a Macet és az iPadet érintette. A hiányt 3-4 milliárd dollárra prognosztizáltuk. De valójában sikerült ennek egy részét mérsékelnünk, és ennek a tartománynak az alsó határán végeztünk".

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.