Hirdetés
. Hirdetés

A Google a legnagyobb felvásárló

|

2010-ben eddig 23 akvizíciót hajtott végre a keresőcég, míg a Microsoft egyet sem.

Hirdetés

A CB Insights friss kutatásában azt vizsgálta, hogy a technológiai iparág nagyvállalatai az idei évben eddig mennyi felvásárlást hajtottak végre. A listájuk elején a Google található, amely 2010-ben már 23 kisebb-nagyobb céget kebelezett be. A keresőóriást az IBM követi 12 felvásárlással, míg a HP 7, a Facebook pedig 6 akvizíciót hajtott végre eddig.

 

 



A Google - a CB Insights kimutatása alapján - eddig soha nem volt ilyen aktív a felvásárlási piacon. Például csak augusztusban négyet jelentettek be (Angstro, Slide, Jambool és Like.com). Az eddigi csúcsot 2007 jelentette, mikor 15 cégbe vásárolták be magukat. 2008-ban pedig három, 2009-ben öt vállalat került ilyen módon a keresőcég szárnyai alá (lásd bővebben a Wikipedia oldalán).

 

 

 



A lista egyik érdekessége, hogy a Microsoft 2010-ben még egyetlen felvásárlást sem hajtott végre. Ez annak köszönhető, hogy a redmondi szoftvercég az idén lezáruló akvizícióit még 2009-ben hozta tető alá, s tavaly óta egyetlen új felvásárlást sem jelentettek be. Fontos kiemelni még a Facebook jelenlétét is, amely a 6 akvizícióval olyan cégeket is megelőzött, mint a Sunt tavaly bekebelező Oracle, és az e területen általában aktív Cisco. Igaz ezek többsége kis startup vállalkozás volt, amelyekért nem kellett mélyen a pénztárcájukba nyúlniuk.

E téren egyébként a legnagyobb költekezőnek a HP számít, amely igaz ugyan, hogy "csak" 7 darab vásárlást hajtott végre, ám azok többsége nagy vétel volt (négy esetben az 1 milliárd dollárt is meghaladta a vételi ár). A Palm például 1,2 milliárd dollárt, a 3Par 2,35 milliárd dollárt, az ArcSight 1,5 milliárd dollárt ért meg számukra. Végezetül az idei év legnagyobb vételét a listán nem szereplő Intel hajtotta végre, amely 7,68 milliárd dollárt költött a McAfee bekebelezésére.

A grafikonok forrása:
CB Insights

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.