Hirdetés
. Hirdetés

A Google az eBay és PayPal ellen

|

Úgy fest, a Google áll a panasz mögött, amelyet az eBay "fizetés csak PayPallal" politikája miatt tettek. Tanulság: óvatosan a metaadatokkal!

Hirdetés

Lehetséges, hogy a Google áll a panasz mögött, amelyet az ausztrál eBay ellen tettek, és amelynek lényege, hogy a szolgáltató kizárólag PayPal-on keresztüli fizetést fogad el. Az ügyre úgy derült fény, hogy az ausztrál fogyasztóvédelmi szervezet (Australian Competition & Consumer Commission - ACCC) PDF-állományt tett közzé az üggyell kapcsolatos levelezésről a weboldalán, de ezekben nem nevezte meg, ki élt a panasszal. Egy kíváncsi olvasó azonban beleásta magát a PDF metaadataiba, és felfedezte, hogy valószínűleg a Google-nek (is) köze van az ügyhöz.

Az eBay még a hónap elején jelentette be, hogy június 17-étől kezdve csak PayPallal lehet fizetni a népszerű aukciós oldal ausztrál változatán. Ez a lépés nem nyerte el mindenki tetszését, lévén nem mindenki lelkesedett az ötletért, hogy egyetlen fizetési rendszerhez legyen kötve - mely, hogy-hogy nem, az eBay tulajdonában van -, hiszen a lépés árt a versenynek. Arra kényszeríti ugyanis a felhasználókat, hogy ha nem értenek egyet a PayPal feltételeivel, akkor felhagyjanak a népszerű piactér használatával. Az eBay viszont úgy gondolja, hogy a lépés a felhasználók érdekeit szolgálja, mert biztonságosabbá teszi a tranzakciókat.

Számos személy és szervezet fogalmazott meg ellenvetéseket a lépéssel kapcsolatban, de a Google esetleges érintettsége még izgalmasabbá teszi a történetet. Egy sasszemű felhasználó felfedezte, hogy az ACCC PDF állományát a metaadatok tanulsága szerint eredetileg egy Word fájlból készítették, melyet "ACCC Submission by Google re eBay Public 2.DOC"-nak hívtak. Az ügy kirobbanása után az állományt eltávolították az ACCC weboldaláról, majd újra publikálták, valószínűleg azért, hogy eltávolítsák a Google-lel kapcsolatos, árulkodó nyomokat.

A 38 oldalas PDF-dokumentum állítása szerint az eBay egyetlen oka arra, hogy bevezesse az új gyakorlatot, hogy ellehetetlenítse a konkurenciát, és megakadályozzon másokat a PayPallal való versengésben. Ha a Google érintett az ügyben, akkor az nem véletlen, hiszen a cég rendelkezik egy a PayPallal konkuráló, Google Checkout nevű szolgáltatással. Ez ugyan közel sem olyan mindenütt jelen lévő megoldás, mint PayPal, de beindítása óta egyre növekszik népszerűsége, és az egyik legjelentősebb PayPal-alternatíva.

Az ACCC úgy nyilatkozott, hogy az ügyben még az eBay Australia június 17-i váltása előtt meghozza ítéletét a panasszal kapcsolatban.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.