Hirdetés
. Hirdetés

A Google háborút indított Kína ellen

|

Elege lett a kereső vállalatnak a hackertámadásokból, ezért megszüntette az eddig visszatartott tartalmak blokkolását, sőt az is lehet hogy kivonul Kínából.

Hirdetés

Elég ellentmondásos cégstratégia, hogy miután évekig gyakorlatilag minden lelkiismeretfurdalás nélkül blokkolta a Google a kínaiak keresési találatait, most néhány hackertámadás után kivonulással fenyegeti az ázsiai országot. Mondhatnánk azt is, hogy vicces. A látványos pálfordulást a Google hivatalos blogján jelentette be, s azon felül, hogy ezután bárki lehet forradalmár a kereső segítségével, még azt is kilátásba helyezték, hogy a kommunista országot teljesen Google-mentesítik, ha nem tesznek valamit a hatóságok a hackerekkel.

A nagy leleplezés lényege egyébként, hogy a Google szerint a kínaiak számos titkos kémhadjáratot folytattak a Szilícium völgy cégei ellen, ami ugye egy amerikai világcég számára elfogadhatatlan. Ha ez nem lett volna elég akkor most már kínai emberi jogi aktivisták postafiókjaba is bele nézeget, a Google engedélye nélkül. Szép. Ahhoz képest hogy korábban valószínűleg komplett listák készültek az ilyen aktivitásokról, hatalmas előrelépés cenzorból szabadságharcossá előlépni.  

Persze az, hogy évekig a Tienanmen téri eseményekre még csak rákeresni sem lehetett elfogadható, ha nagy piacra akar az ember bekerülni. A szabadság és egyenlőség nevében most már bárki kereshet durva képeket a témában – s mily meglepő – találni is fog ilyeneket a Nagy Fal mögött is. Sőt el lehet bújni politikai nyilatkozatok mögé, meg más nagy vállalatok ellen folytatott akciók nyilvánosságra hozása mögé, mégis kérdés marad, hogy eddig ez a tiszta és demokratikus szándék miért nem nyert teret?  Hillary Clinton úgy tűnik jó hazafiként azonnal a csata jó oldalára állt és felszólította a kínai illetékeseket, hogy adjanak magyarázatot a Google vádjaira. Elég mulatságos, hogy erre bárki is érdemleges választ vár.


Kína takargatná a múltat. A Google azonban most "hősiesen" felfedi a valóságot.

Ki nyerhet?
A Baidu, meg a Bing persze ennek egyszerre lehet a nyertese és a vesztese is. Egyes elemzők szerint a Google ezzel igyekszik versenytársát a Microsoftot lesre állítani, hiszen, ha Ballmer most bemasírozik a kínai netre, ő lesz a következő csúnya-rossz cenzor. Áttételesen tehát csúnya csapda helyzet kezd kialakulni, ami egyébként a nevető harmadik az amúgy is elég jelentős helyi keresés malmára hajthatja a vizet.

A Baiduban egyébként persze elég jelentős részesedése van a Google-nak is, de ha sokáig húzogatja a kínaik bajszát, nem biztos, hogy ez a jövőben is így lesz. A Google a piacra lépése óta képtelen volt a kínaiak saját keresőjét kiütni a hazai pályán.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.