Hirdetés
. Hirdetés

A Google kiadja az európai Wi-Fi-hálózatokról gyűjtött adatokat

|

A cég mégis kész átadni az európai hatóságoknak azokat a titokban rögzített adatokat, amelyeket a nyílt drótnélküli hálózatokról gyűjtöttek össze az elmúlt három évben.

Hirdetés

A Google szóvivője csütörtökön jelentette be, hogy a cég korábbi állásfoglalásával ellentétben mégis kiszolgáltatja a Street View szolgáltatás kapcsán összegyűjtött, ?érzékeny adatokat" az illetékes európai szervezeteknek. A vállalat az elmúlt héten keveredett komoly nemzetközi sajtóvisszhangot kiváltó nézeteltérésbe egy hamburgi szervezettel: a hatóság illetékesei szerettek volna hozzáférni a kérdéses adatállományokhoz. A Google akkor elutasította kérésüket, mondván, nem biztos abban, hogy legálisan kiszolgáltathatná ezeket az információkat.

?A hamburgi adatvédelmi hatóság számos kérést intézett hozzánk - többek között szerettek volna hozzáférni az egyik, adatvédelmi szempontból szenzitív információkat tartalmazó eredeti merevlemezhez és egy Street View autóhoz. Szándékunkban áll teljesíteni a kérésüket - egyik autónkhoz már hozzáférést is kaptak - de az adatok kiszolgáltatása komoly jogi problémákat vethet fel, ezért át kell tekintenünk a vonatkozó jogszabályi helyzetet" - írta múlt héten kiadott állásfoglalásában a Google.

A jelek szerint a hivatkozott jogszabályi akadályokat időközben elhárították, a Financial Times értesülései szerint ugyanis a vállalat napokon belül átadja a kérdéses információkat a német, francia és spanyol hatóságoknak.

A lap csütörtöki számában megjelent cikk írója szerint a Google a következő hónap folyamán egy, a személyes adatok védelmével kapcsolatos gyakorlatát bemutató anyagot is nyilvánosságra hoz majd, és tervei között szerepel egy, a Wi-Fi-hálózatok megfigyelésével kapcsolatos tevékenységét elemző független vizsgálat publikálása is. ?Jobb idejében tisztázni, ezt elszúrtuk" - kommentálta a botrányt Eric Schmidt, a cég vezérigazgatója.

A keresővállalat illetékesei sosem tisztázták pontosan, hogyan lehetséges, hogy a Street View képanyagainak elkészítésénél használt járművek számítógépei, a drótnélküli hálózatokon keresztül folytatott adatforgalmat - köztük e-mail üzeneteket és weboldalakról származó információkat - is rögzítették. Egy május 14-én keltezett blogposztban a vállalat illetékesei azt írták, hogy egyik fejlesztőmérnökük tette integrálta az adatrögzítésre alkalmas megoldást a Street View 2006-os bétájába, ami később ?valahogy bennemaradt" a szoftverben.

A botrány kapcsán a Google jogászainak minden bizonnyal komoly persorozattal kell majd szembenézniük: az első sajtóhírek megjelenése óta eltelt három hétben hat, a vállalat üzleti gyakorlatát vitató keresetet nyújtottak be az Egyesült Államok bíróságaihoz. A felperesek szerint a cég, az e-mailek tartalmának és a felhasználók webes aktivitásának megfigyelésével durván megsértette a vonatkozó szövetségi törvényeket.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.