Hirdetés
. Hirdetés

A Google "nem bűnös"

|

Újabb váratlan fordulat az Oracle-Google perben: az esküdtek felmentették a keresőcéget a szabadalomsértés vádja alól. A szerzői jogok állítólagos megsértésével kapcsolatos ítéletet a jövő héten hirdetik ki.

Hirdetés

Az Észak-kaliforniai Kerületi Bíróság esküdtszékének tagjai szerdai döntésükben egyhangúlag felmentették a Google-t a szabadalomsértés vádja alól. A keresőcéget az Oracle fogta perbe: állításuk szerint a cég mérnökei jogosulatlanul használtak fel egyes jogvédett Java-technológiákat az Android operációs rendszer fejlesztése során. A kérdéses technológiákhoz 2010-ben, a Sun Microsystems felvásárlását követően jutott hozzá az Oracle.

A hónapok óta húzódó tárgyalássorozat második, az állítólagos szabadalomsértéseket vizsgáló etapját lezáró ítélet komoly győzelmet jelent Page-ék számára. Annál is inkább, mivel az első fordulót még az Oracle nyerte.

Az ítélethirdetést követően William Alsup bíró feloszlatta az esküdtszéket. A bíró zárszavában megjegyezte, eddigi karrierje során még sosem vett részt ilyen hosszan elhúzódó polgári peres eljárásban; a kapcsolódó szerzői jogi kérdésekről a jövő héten fog dönteni.

A szerdai tárgyalási napon elsősorban egyes az Oracle szabadalmaival kapcsolatos technikai kérdéseket igyekeztek tisztázni. Az esküdtek azon voltak, hogy kiderítsék, jogi szempontból mit takar az Egyesült Államok szabadalmi hivatala által 6 061 520-as számon bejegyzett, „a statikus inicializálás módszereire és rendszereire” vonatkozó szabvány leírásában szereplő „a kód végrehajtásának szimulálása” kifejezés.

Alsup bíró az Oracle ügyvédjét kérte fel, hogy válaszoljon a kérdése. A cég igencsak nyakatekert jogi és technológiai bikkfanyelvet használt a szabványok leírásának megszövegezésekor – legalábbis erre utal, hogy az ügyvéd csak rövid, az ellenérdekelt fél jogászaival folytatott tanácskozást követően tudott előrukkolni a válasszal.

A felek végül is arra jutottak, hogy az esküdtek valószínűleg az egyik, egyazon szabvány két különböző szakaszával kapcsolatos kérdésre gondolhattak. Miután tisztázták a vitatott pontokat, az esküdtek visszavonultak, és alig félórával a tanácskozás lezárását követően kihirdették a felmentő ítéletet.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.