Hirdetés
. Hirdetés

A Google nem fél a Facebook mailtől

|

A közösségi oldal üzenetküldő rendszere nem egyértelmű kihívója az e-mailnek, ám jó pár felhasználót átcsábíthat.

Hirdetés

Eric Schmidt, a Google vezérigazgatója a Web 2.0 rendezvényen újságírók kérdésére elmondta, hogy nem aggódik a Facebook új üzenetküldő rendszere miatt. "Az új versenytársak érkezése mindig örömteli, mivel az felhizlalja a piacot, és így több felhasználót tudunk elérni. Mi mind azon dolgozunk, hogy a világon mindenkinek elérhetővé tegyük az internet szolgáltatásait" - mondta a keresőcég első embere.

 

 



Kijelentése nagyjából egybecseng Mark Zuckerberg, a Facebook alapítójának véleményével, aki a bejelentés kapcsán egyértelműen elvetette azon felvetést, hogy megoldásuk "Gmail-gyilkos" lenne. "Sok médium úgy vélekedett, hogy a megoldásunk az e-mailt támadja. Ez nincs így, nem e-mail gyilkos a technológiánk. Amiről beszélünk az egy üzenetküldő rendszer, amelynek az egyik része az elektronikus levél. Nem hiszem, hogy holnap úgy kelnek majd fel az emberek, hogy letiltják a Yahoo vagy a Gmail postafiókjukat. Azt várjuk, hogy sok ember fogja használni a csevegést és az üzenetek írását, mivel a megoldásunk egyszerű, letisztult, hatékony és használata örömteli" - mondta Zuckerberg.

Új Wave született?

Iparági elemzők azonban merészebbek, mivel szerintük a Facebook frissen bejelentett üzenetküldő rendszere - amely magában foglalja a facebook.com e-mail címet is - jó pár felhasználót elcsábíthat a Gmail szolgáltatásától. Miről is beszélünk pontosan? A közösségi oldal tegnapi napon bejelentett új üzenetküldő rendszerével kapcsolatban még mindig sok a kérdőjel, ám azt már lehet tudni, hogy a Facebook egységes kommunikációban gondolkodik, mivel megoldásuk egyesíti az e-mail, az azonnali üzenet, a Facebook chat és az SMS csatornákat. Azaz az elgondolás nagyjából hasonló ahhoz, amivel a már megbukott Google Wave próbálkozott.

 

 

 



A technológiát - amit 15 hónapja fejlesztenek - Zuckerberg "modern üzenetküldő rendszernek" nevezte, amely képes a különböző csatornákból érkező üzeneteket összegyűjteni, egy közösségi ernyő alá behálózva azokat. A megoldás ráadásul minden kommunikációs aktust öt évig rögzíteni fog, így a felhasználói visszanézhetik majd minden korábbi beszélgetéseiket. Andrew Bosworth, a Facebook vezető fejlesztőjének az elmondása alapján a rendszer nem csak a @facebook végződésű postafiókokat tudja majd kezelni, hanem más levelező-rendszerek is, így a Gmail, a Yahoo Mail és nagy valószínűséggel a Hotmail is kezelhetőek lesznek majd a közösségi oldal platformjában.

Zuckerberg és Bosworth elmondása alapján a külső partnerek is levelezhetnek majd a @Facebook fiókok gazdáival, úgy hogy a rendszerük nem fogja regisztrálni a közösségi oldalon még nem jelen lévő felhasználókat. Emellett a platform rendelkezni fog egy úgynevezett "közösségi beérkezett üzenetek" mappával (social inbox), ahol kifejezetten a barátoktól érkező levelek lesznek majd megtalálhatóak, így egyúttal jó eséllyel lesznek kiszűrve a kéretlen üzenetek. A Microsofttal való együttműködés eredményeként ráadásul a Docs.com szolgáltatás közreműködésével az Office állományok is csatolhatóak lesznek a Facebook üzenetekhez, az Office Web Apps jelenléte miatt pedig közvetlen szerkesztésre is lehetőségük lesz a felhasználóknak.

A Titán kódnevű megoldást bárki kipróbálhatja, aki felírja magát a várólistájára. A meghívókat ma már néhány felhasználónak postázzák, míg a széles körű bevezetésre hónapokat kell még várni.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.