Hirdetés
. Hirdetés

A gyilokrobotok egy lépésre vannak a valóságtól, és máris jobb volna betiltani őket

|

Hamarosan bárki, aki bármilyen okból ki akar iktatni bárkit, képes lesz rá.

Hirdetés

Ha aggódsz a gyilkos robotok miatt a hadseregben, készülj fel arra, hogy civil kezekbe is megérkeznek - olvasható a The Next Web portálon. Az egész világ bajba kerülhet, mert az AI-fegyverek hamarosan a csatamezőkről a városok utcáira is átterjednek - figyelmeztetnek az új harci technika ellen kampányolók -, hacsak nem születnek új globális szabályok a technológiára.

Az ENSZ e heti konferenciája enyhítheti a félelmeket. A genfi találkozón a küldöttek megvitatják az olyan fegyverek betiltását, amelyek "érdemi emberi ellenőrzés nélkül" célba veszik az embereket. Az aktivisták azonban pesszimisták az eredményt illetően. Bár néhány ország támogatta az új törvényeket, a világ vezető katonai hatalmai nem tűnnek lelkesnek.

Hirdetés

Az USA például visszautasította a halálos autonóm fegyverek (LAW) szabályozására irányuló felhívásokat. Ehelyett amerikai tisztviselők "egy nem kötelező érvényű magatartási kódex" kidolgozását javasolták. Ez felvázolhatna néhány alapelvet a használatra vonatkozóan, de nem lenne jogi kötelezettség ezek betartására.

Kína és Oroszország szintén nem mutatott nagy érdeklődpést egy globális szerződés iránt. Mivel az ENSZ-értekezleten minden új szabályról egyhangú megállapodásra van szükség, az érdemi korlátozások kilátástalannak tűnnek. Végső soron az új szabályokkal szembeni ellenállás önpusztítónak bizonyulhat.

"A legnagyobb vesztesei ennek azok az országok lesznek, amelyek katonailag dominánsak, mivel ezek a fegyverek hihetetlenül olcsók. Kicsik, olcsók és könnyűek lesznek, mint az okostelefonok, és hihetetlenül sokoldalúak és erősek egyben. Egyértelműen nem ezeknek az országoknak a nemzetbiztonsági érdeke, hogy szupererős tömegpusztító fegyvereket legalizáljanak" - mondta a TNW-nek Max Tegmark, az MIT AI kutatója és a Future of Life Insitute (FLI) társalapítója.

Az FLI készített egy filmet, amely ezeknek a szabályozatlan "gyilokrobotoknak" a jövőjét vizionálja. A képek rémálomszerűek. Tömeges kivégzéseket ábrázolnak a szavazóhelyiségekben, rablásokhoz használt gyilkos robotokat és arcfelismerő drónokat, amelyek egyéneket és meghatározott demográfiai csoportokat egyaránt célba vesznek.

Ez a disztópikus vízió egy nap valósággá válhat. A LAW-k már eddig is ölhettek katonákat anélkül, hogy emberi kezelőtől engedélyt kaptak volna. Tegmark arra számít, hogy a jövőben a legtöbb fegyvert civilek fogják használni civilek ellen. Például, ha ugyanannyiért lehet gyilokrobotot vásárolni, mint egy AK-47-est, az sokkal előnyösebb a drogkartellek számára, mert már nem kapják el őket, ha megölnek valakit.

A védelem átütéséhez is sokkal hatékonyabb az ilyen eszköz. Még ha egy bírónak rengeteg testőre is van, akkor is berepülhet egy hálószoba ablakán, amíg alszik, és megölheti a célszemélyt. És ez a tendencia még ezen is messze túlmutat. Mert hamarosan bárki, aki bármilyen okból ki akar iktatni bárkit, képes lesz rá.

Bár Tegmark nem számít arra, hogy ezen a héten globális tilalom születik, úgy véli, hogy az egyes nemzetek fokozatosan csatlakozhatnak az új szabályokhoz. Idővel, reméli, hogy a LAW-ok annyira megbélyegzetté válnak, hogy minden katonai hatalom kénytelen lesz megállapodni a tiltásukban. Ha nem teszik, a mesterséges intelligenciával ellátott tömegpusztító fegyverek bekerülhetnek a főáramba.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.