Hirdetés
. Hirdetés

A HelloWorld iskolában járt

|

Az V. kerületi Önkormányzat és a HelloWorld közös kezdeményezéseképpen szakértők, youtuberek, videojátékok, VR-élmény, foci- és FIFA-bajnokság, játék és edukáció egyetlen felejthetetlen napba sűrűsödtek.

Hirdetés

Lehetséges-e egyetlen délelőtt alatt egy iskola falai között a modern technológia előnyeiről, az internet veszélyeiről, a függőségről, a drogokról, a szülők, pedagógusok és a fiatalok között húzódó (néha igen mélynek tűnő) generációs szakadékról, valamint a hatékonyabb tanulásról és munkáról is tanulni? És lehetséges-e mindeközben játszani, virtuálisvalóság-, tehát VR-élményt kipróbálni, valódi foci- és FIFA-bajnokságot egyszerre szervezni?

Hirdetés

A HelloWorld az V. kerületi Önkormányzat és a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum támogatásával teljesen egyedi kezdeményezést indított útjára, amelynek célja, hogy a középiskolákba eljutva szólítsa meg a fiatalokat, szülőket, tanárokat, és hogy olyan témákról essen szó, amelyek meghatározzák mindennapi életünket, mégsem kapunk mindig elég segítséget ahhoz, hogy eligazodjunk korunk lehetőségeinek és veszélyeinek útvesztőjében.

A HelloWorld küldetése létrejötte óta, hogy népszerűsítse az informatikát, és hogy képviselje azt a nézetet, miszerint a programozás nem egy összetett tudomány, az algoritmikus gondolkodás pedig már gyerekkorban megtanulható, és egy robot vezérléséhez sem kell atomfizikusnak tanulni.

Ismernünk kell lehetőségeinket, a ránk leselkedő veszélyeket, felelősségünket, mert csak tudatosan lehet a lehető legteljesebb életet élni! - ebben igyekeztek a cég szervezői segíteni az első HelloWorld iskolanappal a Xántus János Két Tanítási Nyelvű Gimnázium és Szakgimnáziumban, ahol a vendéglátóik segítségével csodás eseményt sikerült lebonyolítani. Vendégként érkezett két nagyon népszerű youtuber is: Kiss Imi a Gameday Iroda csapatából, valamint Isti, akik már nem először ülnek le fontos témákról beszélgetni a diákokkal.

Mátyus Bálint, az V. kerületi Önkormányzat képviselője, az iskolanap mentora aktívan, szakértő előadóként is részt vett a rendezvényen - nem véletlenül, hiszen tanárként is szívügye az oktatás modernizálása.

- A játékok különböző formái egészen kisgyermekkorunktól kezdve megjelennek életünkben, általuk számos szituációba kerülhetünk bele, sokat tanulhatunk belőlük, és még szórakoztatnak is bennünket. Fontosnak tartom azonban, hogy ne tévesszük össze a valóságot és a virtualitást. A személyiségfejlődés egyik fontos fázisa, amikor elkezdünk törekedni a tanulás, a munka, a magánélet és a szórakozás közötti egyensúlyra. Az V. kerületi Önkormányzat és a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum anyagi és szakmai támogatásával a HelloWorld Iskolanap keretében ezekre a kérdésekre kerestük a választ meghívott szakértőinkkel a fiatalság és a pedagógusok aktív bevonásával - mondta el Mátyus Bálint az iskolanap után.

- Az eddigi visszajelzések alapján a rendezvény rendkívül újszerű és sikeres volt, minden résztvevő jól érezte magát, miközben tanulhatott az említett témákban. A jövőben is támogatom megszervezését a kerület többi iskolájában is. Bízom benne, hogy hosszú távon vidéki és határon túli diákokhoz is eljuthat ez a kezdeményezés - tette hozzá.

Nemcsak az önkormányzat állt be a kezdeményezés mögé, a Herman Miller irodabútorok magyar forgalmazója, az Office Art and Design Kft., az ESET antivírus- és vírusirtó szoftverek forgalmazója, a Sicontact Kft., a Riska tejmárka, a Microsoft Magyarország, a HP és a Decathlon is sokat tett azért, hogy remek lett e nap az V. kerület egyik legszebb iskolájában.

Külön köszönet jár Király Orsolyának, az ELTE Pszichológiai Intézet Addiktológiai Kutatócsoport munkatársának, Zsila Ágnes pszichológusnak, Baracskai Anikónak, az Infotárs Egyesület alelnökének, Szigeti Rékának, a Sulinyugi szakértőjének, Kapitány-Fövény Máté drogszakértőnek, Becker Domonkos közösségimédia-szakértőnek, Poór Csabának, az Új Nemzedék Központ kommunikációs vezetőjének, Csizmazia-Darab Istvánnak, az ESET internetbiztonsági szakértőjének, valamint Szabó Márknak, a Microsoft előadójának, akik egész nap igyekeztek minden területen átadni a tudást a diákoknak, tanároknak. A Microsoft segítségével lezajlott egy prezentációs verseny az iskolában a drogprevenció témájában, ennek nyertese Kovács Réka Kata lett, aki remek munkájával egy Xbox One konzolt érdemelt ki.

A programot támogató partnerek többsége aktív résztvevője volt a napnak. Almási Adrienne, az Office Art & Design Kft. ügyvezetője kifejtette: mivel a Herman Miller bútorok forgalmazójaként fontos cége számára, hogy a számítógéphasználat kapcsán ergonómiai kérdésekről is szó essen, örömmel álltak a kezdeményezés mellé.

- A Herman Miller bútorok tetőtől talpig az emberi testet szolgálják az ergonómiai szempontok legszigorúbb figyelembevételével, meggátolva a hát-, gerinc- és derékfájás kialakulását ülés közben, ez számunkra kiemelt kérdéskör, célunk a diákok, egyetemi és főiskolai hallgatók figyelmét felhívni arra, hogy mennyire fontos odafigyelni az egészségükre, a helyes testtartásra több órás géphasználat közben. Ez is a tudatos számítógéphasználat része, és örülünk, hogy a HelloWorld erre is kiemelt figyelmet fordított.

Csizmazia-Darab István, az ESET internetbiztonsági szakértője személyesen is előadott a rendezvényen, aki szerint nem lehet eléggé hangsúlyozni a tudatosság fontosságát a számítógéphasználat, a közösségi média, a modern tartalomfogyasztás és digitális életmód terén.

- Fiatalok kezében a jövő és a kütyük, a digitalizáció által diktált innováció, így a tudatos internethasználat nemcsak az adatbiztonságról, a biztonságos internetezésről, hanem már a társadalmi felelősségről is szól. És a veszélyekről is beszélnünk kell, nem riogatásképpen, hanem ilyen felelős gondolkodás részeként - tette hozzá, kiemelve, hogy a tudnivalók szerves része az is, mit tegyünk, kihez fordulhatunk, ha baj ér minket, ha online zaklatnak, bántalmaznak bennünket. Fontos megérteni, hogy a gyermekek biztonsága csak mind a három résztvevő: gyerek, szülő és tanár közös aktív együttműködésével teremthető meg. Amit tanácsolni szoktunk a gyerekeknek: használjátok a vírusvédelmet, de emellett a saját tudásotok is a védelem része, ne tegyetek mással olyat, amit nem szeretnétek, ha veletek tennének.

Dobrovoczky István, az Alföldi Tej Kft. értékesítési és marketingigazgatója szerint a Riska tejmárka számára kiemelten fontos a fiatalok egészsége, ehhez a mentálhigiénés felvilágosítás, edukáció is hozzátartozik.

- A tudatos életmód elkötelezett híveiként cégünk számára sem volt kérdéses, hogy támogatja a HelloWorld iskolanapot, többek közt azzal is, hogy reggelit biztosítottunk az érkező diákok számára, így frissebben vághattak neki az előadásoknak, játékoknak vagy éppen a sportversenynek, ami egész délelőtt futott FIFA-meccsekkel vegyítve - mondta.

A kezdeményezés tehát nem áll meg, hamarosan új iskolanapok következnek. Addig is kövesse figyelemmel a HelloWorld történetét, táborait a Facebookon: https://www.facebook.com/hellotabor/.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.