Hirdetés
. Hirdetés

A hi-tech öltözékek kora

|

Az intelligens ruhák felhasználási területe a számítástechnikától a gyógyászatig terjed - nem is beszélve a léggitározás távlatairól.

Hirdetés

A canberrai Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) kutatóintézet rostanyagokkal és textilekkel foglalkozó munkatársa, Richard Helmer (képünkön) bemutatta legújabb fejlesztését, a WIS - wearable instrument shirt, vagyis "viselhető hangszer-ruha" - elnevezésű találmányt. A dolog lényege, hogy egy ing szövetébe elektronikus érzékelőket építettek, melyek lehetővé teszik, hogy a gitárjátékot imitáló mozdulatok az érzékelők rádiójeleit vevő számítógép segítségével valódi gitárhangokat szólaltassanak meg.

Helmer doktor a találmánnyal kapcsolatban elmondta, hogy - mint a valódi hangszerek esetében - az ing viselőjének bal kézzel kell lefognia a képzelt húrokat, a jobb kezével pedig pengetnie a "léggitárt". A speciális ruhadarab természetesen balkezes felállásban is elkészíthető. A lelkes kutató hozzátette, hogy a WIS révén akár a fejünk fölé emelt kézzel is gitározhatunk, vagy éppen kipróbálhatjuk az összes látványos színpadi elemet. A termék piacra kerülésével kapcsolatban egyelőre nincsenek konkrét elképzelések, de a CSIRO már le is védette a találmányt, és nagy üzleti lehetőséget lát benne.

A szenzorokkal felszerelt ruhadarabok persze ennél hasznosabb célokat is szolgálhatnak. Számítástechnikai alkalmazásukkal kapcsolatban már komoly kísérletek folynak, segítségükkel a jövő operátorai anélkül dolgozhatnak majd gépükön, hogy egérrel vagy bármilyen érintőfelülettel kellene bajlódniuk. A technológia nagy reményekkel kecsegtet a játékipar területén, valamint a fizikoterápiás kezelések során is jó hasznát vehetik a balesetük után lábadozó sérültek. A felhasználás lehetséges területe ezen kívül az oktatás: a hi-tech öltözetekben akár a szoba közepén állva bárki megtanulhat golfozni, vagy nappalijában tökéletesítheti szerváját a következő teniszmeccs előtt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.