Hirdetés
. Hirdetés

A HP hatalmasat bukik az EDS-ügyleten

|

A Hewlett-Packard hatalmas leírásra kényszerülhet a gyengélkedő szolgáltatási üzletágában, amelyet az EDS 2008-as megvásárlásával indított útjára. Ráadásul a printerüzlettel is bajok vannak.

Hirdetés

A HP – a Forbes jelentése szerint – hatalmas, 8 milliárd dolláros leírásra kényszerülhet az EDS 2008-as félresikerült felvásárlása miatt . Pedig az EDS-t szánták a szolgáltatási üzletág motorjának.

A Hewlett-Packard hét üzletágat tart fenn. A személyi rendszerek csoportja (amely a számítógépekkel foglalkozik) a legnagyobb, s tavaly 39 milliárd dollár értékesítési érbevételt hozott. A szolgáltatások (benne a tanácsadás) a második 36 milliárd dollárral. Ezt követi a képalkotással és nyomtatással foglalkozó részleg 26 milliárdos árbevétellel és 4 milliárdos jövedelemmel. Itt vannak a legnagyobb bajok. A bevétel tavaly csak 0,1 százalékkal emelkedett, az utolsó negyedévben pedig esett, mint a kő. A bevételek 10,3 százalékkal kisebbek, mint az előző év azonos negyedében 6,843 helyett csak 6,132 milliárd dollárt értek el, a jövedelem pedig 28,9 százalékkal zuhant 1,136 milliárdról 808 millió dollárra.

A Hewlett-Packard részvényárfolyama      Forrás: Google Finance

Elemzők szerint nem nehéz rájönni, hogy a fogyasztói szokások átalakulása és az éles verseny okozza a nehézségeket. Egyre kevesebben és egyre kevesebbet akarnak nyomtatni, ahogy a képernyők minőségjavulása miatt könnyű elolvasni a szöveget a kijelzőn is, és szükségtelen papírra nyomtatni. Az üzlet fejlődéséhez új vásárlókat kéne találni, de az egyre nehezebb, hiszen a konkurencia (Canon, Lexmark, Xerox, Brother stb.) is vásárlókra vadásznak, s a siker érdekében csökkentik az áraikat. Ahogy pedig az új technológiákkal (például a felhőkből elérhető dokumentumkezelési megoldásokkal, amelyben a HP is érdekelt) még könnyebb lesz hozzáférni a szükséges és „eredeti” dokumentumokhoz, képekhez, a piac még tovább szűkülhet.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.