Hirdetés
. Hirdetés

A Java közösséget szorongatják az Oracle érdekei

|

A Forrester borúlátó a Java közösségi jövőjét illetően. Az Oracle dominálni fogja az egyeztetési folyamatot. Valószínűleg új platformot keresnek maguknak a nyílt forráskód lovagjai.

Hirdetés

Igazi dráma játszódik le szemeink előtt, amióta az Oracle a Sun örökség birtokosaként átvette a Java-t is. Az iparág aggódva gondol a Java jövőjére. A Sun még 2006-ban GNU GPL licenc alá sorolta, azaz nyílt forrásúvá tette a programnyelvet, és a fejlesztés irányainak meghatározását a JCP-re (Java Community Process) bízta. A JCP elég nagy szabadságot élvezett, de a brandet megtartotta a Sun, és a testület döntései ellen vétójoggal élhetett, így aktívan érvényesíthette akaratát, ha nem értett egyet a JCP döntéseivel.

Az Oracle azonban úgy látszik más vezetési módszerekkel él, nem elégszik meg a puha diktatúrával. Marad ugyan a JCP és továbbra is GPL licenc alatt használható maga a Java, de a Java Technology Compatibility Kit (JAVA TCK) már az Oracle szellemi tulajdona és birtoka, így ennek feltételein keresztül a cég manipulálhatja az egész Java világot.

John R. Rymer, a Forrester elemzője blogján részletesen elemzi a Java valószínű jövőjét. Eszerint saját kézbe veszi a Java mag (Java SE) fejlesztését az Oracle, persze emellett a külső fejlesztők hozzájárulását is örömmel fogadja, aha az beleillik üzleti politikájába. Rymer felhívja rá a figyelmet, hogy ugyan az OpenJDK továbbra is GPL alapokon licencelhető, és léteznek is alternatív Java változatok, ugyanakkor maga a fejlesztés szelleme nem nyílt.

A Sun Microsystems JAVA felülete
Az Oracle szentesítése nélkül gyakorlatilag lehetetlen terjeszteni az alternatív Java termékeket, hiszen a Java TCK nélkül az OpenJDK gyakorlatilag nem felhasználható.

Mint arról már decemberben is hírt adtunk, az Apache Software Foundation kérte az Oracle-t, hogy számolja fel a Java TCK használatával kapcsolatos korlátozásokat. Az Oracle enélkül zárta le a Java SE 7 és a Java SE 8 specifikációit, ezt követően az ASF ki is hátrált a Java fejlesztéséből. Tette ezt annak ellenére, hogy több mint 100 nyílt forráskódú projektben érdekelt, köztük van az Apache Tomcat, a Geronimo és a Velocity is.

Rymer szerint várható a JCP (Java Community Process) szerepének elcsökevényesedése, a nyílt folyamat helyét egy irányított veszi majd át, melyen keresztül a két üzletileg érdekelt fél, az Oracle és az IBM kontrollálhatja a platform fejlesztését.

Mindezek véget vethetnek számos OpenJDK leágazás fejlesztésének és azt eredményezhetik, hogy a fejlesztők érdeklődése és a verseny magasabb szintre, a keretrendszerekre tevődik át. Az eltolódás már évekkel ezelőtt megkezdődött s most várható a tendencia erősödése. Várhatóan a keretrendszer fejlesztők is a nagyvállalati ügyfélkörre összpontosítanak majd, ahogy maga a Java mag fejlesztése is.

Egyre kevésbé lesz kliens oldali nyelv a Java, így mind kevesebb fejlesztő fogja majd első nyelvként elsajátítani, az oktatási intézmények valüszínűleg más kliens oldali nyelvet pereferálnak majd, talán a JavaScriptet és a HTML5-öt. Hosszú távon a Java szinte teljesen szerver oldali nyelvvé válik, akárcsak jelenleg a COBOL.

Nem kell jelentős azonnali hatásokkal számolnunk a platform filozófiájának eltolódása kapcsán. A nagyvállalati ügyfelek továbbra is profitálnak a jól tervezhető, stabil fejlesztésekből. Az alulról induló fejlesztői munkák másutt keresnek majd teret maguknak, azokon a területeken, ahol nem fontosak a nagyvállalati middleware tulajdonságok. Várható tehát egy, a réspiacot megcélzó nyílt forráskódú platform megjelenése, mely valószínűleg a LAMP és a HTML5 nyílt szabványokra építhet majd.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.