Hirdetés
. Hirdetés

A legkisebb törpe: Freecom Mobile Drive XXS

|

Teszteltük a világ legkisebb, 2,5 hüvelykes USB-s merevlemezmeghajtóját. Hogy lehet egy szabványos méretű meghajtóra épülő egység kisebb, mint a többi?

Hirdetés

Nem kérdés, hogy manapság egy merevlemezes külső adattárolóban nehéz kicsit is izgalmas részleteket találni, de a Freecom XXS-ben ennek ellenére is van ilyen. Az eszközben a Samsung natív USB 2.0 felületű, 2,5 hüvelykes, 5400 percenkénti fordulatszámú meghajtója dolgozik. Pont ettől lehet az XXS kisebb, mint a többi ilyen meghajtó, ugyanis nincs szüksége az USB és a PATA vagy SATA illesztő közötti fordítást végző elektronikára. A megtakarított hely persze közel sem óriási, de ha egy ilyen zsebre vágható - vagy még inkább a noteszgéptáska zsebébe süllyeszthető - merevlemezről van szó, akkor igenis számít. A gyártó állítja hogy a szemre kis különbség 27 százaléknyi a méretben legközelebbi konkurenshez képest.

xxs1.jpg
A mellékelt kábel kényelmes a noteszgépekhez, de túl rövid az asztaliakhoz

A konkurens 2,5 hüvelykes merevlemezeket fogadó külső házaknál megszokhattuk, hogy nincs szükség hozzájuk külső tápegységre, de a mellékelt kábel végén két USB A - a nagyobb fajta - csatlakozót találunk, hogy a merevlemez és az USB-PATA/SATA fordítást végző elektronika áramfelvételét minden esetben képes legyen kielégíteni a gép, amihez csatlakoztatjuk. A natív USB felület itt is megmutatja jótékony hatását, egyetlen csatlakozó bizonyosan képes lesz kiszolgálni a meghajtó igényeit.

A Freecom nemes egyszerűséggel oldotta meg a ház kérdését: egy guminak érződő, a valóságban szilikonból készült "búvárruhát" húztak a meghajtóra. Ez egyelőre fekete, de világosszürke, arany- és ezüstszínű változatokat is ígérnek. A meghajtóhoz egy nagyon rövid USB kábelt mellékeltek, ami kétségkívül praktikus a noteszgépekhez, de meggyűlhet vele a bajunk, ha a nyúlfarknyi kábellel asztali gépre akarjuk kötni a meghajtót. Az XXS már formázva - FAT32-es fájlrendszer - érkezik, és egy antivírus-program kilencven napos próbaverziója is rákerül.

xxs2.jpg
A meghajtót szilikon tokba bújtatták

cw_ajanlata_web_bg.jpg
Az XXS többféle kapacitással létezik, a legkisebb 160, a legnagyobb 500 gigabájtos; nálunk a legjobb ár-érték arányt nyújtó 250 gigabájtos járt. A meghajtó szinte teljesen zajtalan, a borítása elnyeli a hangokat. Ami a gyorsaságát illeti, másodpercenként átlagosan 16,2 megabájt körüli sebességgel sikerült írni rá, illetve 29 megabájt körüli sebességgel olvasni róla. Hogy ez sok vagy kevés: a jelenleg kapható egyik leggyorsabb, USB-s flash - azaz mozgó alkatrész nélküli - meghajtó másodpercenként 28 megabájtos sebességgel írható, illetve 34 megabájtos sebességgel olvasható. Ennek alapján az, amit a pici merevlemez tud, egyáltalán nem rossz.

A Freecom bemutató videója a meghajtóról
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.