Hirdetés
. Hirdetés

A Louis Vuitton a Google ellen

|

A divatáru-forgalmazó vállalat az Európai Bírósághoz fordul a Google kulcsszavas hirdetési rendszere miatt, amely komoly marketingeszköz a hamisítók kezében.

Hirdetés

A Google óriási mértékű hirdetési bevételeit is érintheti az a védjegybitorlás miatt induló európai bírósági ügy, amelyet a Louis Vuitton a Google ellen indított a cég AdWords kulcsszavas hirdetési rendszere miatt. A divatcég Franciaországban már megnyerte azt a pert, amelyet amiatt indított, mivel a Google AdWords rendszerében többek között bejegyzett védjegyekkel kapcsolatos kulcsszavakat is értékesít, amely - a Google találati oldalaira vagy bármely más site-ra befűzött - linkekre kattintva a hirdető honlapjára juthatunk el. Az AdWords egyes kulcsszavak esetében különböző variációkat is kínál a reménybeli hirdetők számára.

Nem adja fel a Google
A Louis Vuitton keresete szerint a Google olyan kulcsszavakat is értékesítésre kínált, mint a "Louis Vuitton fakes" (Louis Vuitton hamisítványok) vagy "Louis Vuitton replicas" (Louis Vuitton másolatok). A Louis Vuitton Company szerint a Google ezzel megsértette a cég védjegyéhez fűződő jogait, mivel a védjegyek értékesítéséhez nem volt joga, illetve nem rendelkezett a védjegy tulajdonosának engedélyével.

Az ítélet hatására a Google ugyan levette francia és amerikai site-jairól a linkeket, de amint azt a mellékelt illusztráció is mutatja, mind a mai napig előkelő helyen találhatók a termék hamisítványait értékesítő oldalak a Google találatai között.

vuitton.jpg

Még egy év haladék
A francia legfelsőbb bíróság még 2006-ban kihirdetett ítélete ellen - amely a Google-t 200 ezer euró megfizetésére kötelezte - a cég most a luxemburgi Európai Bírósághoz fordul, amely a szakértők szerint leghamarabb egy év múlva dönthet a kérdésben. Más tagországokban is már többtucat hasonló ügy indult, az Európai Bíróság határozata mind a 27 tagországban egyértelmű iránymutatást adhat majd a védjegyek mint kereső-kulcsszavak használatával kapcsolatos további ügyekben.

Az esetről beszámoló híradások nem felejtik el megemlíteni, hogy a Google május elején változtatta meg a egyesült királyságbeli és az írországi kulcsszavakkal kapcsolatos értékesítési elveit, amelyek szerint most már a két szigetországban is bármelyik kulcsszóra bárki licitálhat, hasonlóan az amerikai gyakorlathoz.

Az USA-ban egyébként már szintén számos eljárás indult a Google jelenlegi kulcsszó-értékesítési gyakorlata miatt. Korábban a védjegy-tulajdonosok értesíthették a Google-t annak érdekében, hogy mások számára megtilthassák a védjegyeik használatát.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.