Hirdetés
. Hirdetés

A Magyar Telekom első negyedéve

|

A vállalat erős teljesítményről és a hatékonyság növeléséből származó pozitív eredményekről számolt be.

Hirdetés

A Magyar Telekom csütörtökön 22,2 milliárd forint (85,5 millió euró) társaság részvényeseire jutó eredményt (nettó eredmény) jelentett az első negyedévről, 39,5 százalékkal többet a tavalyi első negyedévi 15,9 milliárd forintnál (63,0 millió euróról). A javuláshoz az EBITDA növekedése mellett a halasztott adó idei első negyedévi csökkenése is hozzájárult. A bevételek 0,9 százalékkal 162,6 milliárd forintra (627,2 millió euróra) nőttek a tavalyi első negyedévihez képest. A mobil, valamint a rendszerintegrációs és informatikai szolgáltatásokból származó bevételek növekedése ellensúlyozta a magyarországi vezetékes bevételek csökkenését.

Az EBITDA 9,4 százalékkal 68,9 milliárd forintra nőtt, az EBITDA ráta 42,4 százalék volt. A csoport EBITDA a vizsgálattal kapcsolatos költségek (2008. első negyedévben 1,5 milliárd forint, míg 2007 első negyedévben 0,9 milliárd forint) és a létszámcsökkentéshez kapcsolódó végkielégítések és elhatárolások (2007. első negyedévben 4,0 milliárd forint, mely létszámcsökkentéshez kapcsolódó költségeket, valamint részben felsővezetői szerződések megszűnésével járó költségeket tartalmaz) nélkül negyedéves szinten 3,9 százalékkal emelkedett, az EBITDA ráta 43,4 százalék volt.

Míg a létszámcsökkentésből származó megtakarítások már érzékelhetőek a jövedelmezőségben, ahhoz a magyarországi és macedón ingatlanok (a Montmak eladása) értékesítéséből származó 2 milliárd forint nyereség is hozzájárult.

Az üzleti tevékenységből származó nettó cash-flow 57,3 milliárd forintról 49,1 milliárd forintra mérséklődött. Az EBITDA növekedését ellensúlyozta az elsősorban a létszámcsökkentési programhoz kapcsolódóan képzett céltartalékok feloldása következtében megnövekedett működőtőke-igény. A befektetési tevékenységre fordított nettó cash-flow 7,4 milliárd forintról 6,1 milliárd forintra csökkent, mivel a tárgyi eszközök és immateriális javak bruttó beszerzésére fordított magasabb összeget (capex) ellensúlyozták az egyéb pénzügyi eszközök eladásából és ingatlanértékesítésből származó magasabb bevételek. A pénzügyi tevékenységre fordított nettó cash-flow jelentősen csökkent, mivel a tavalyi első negyedévi számok tartalmazzák a 2005-ös év után járó osztalék 2007. januári kifizetését és az ahhoz kapcsolódó hitelfelvételt.

A tárgyi eszközök és immateriális javak beszerzésére fordított összeg 12,6 milliárd forint volt. Ezen összegből a T-Com szegmensre 6,1 milliárd forint, a T-Mobile szegmensre 6,1 milliárd forint (ebből 2,3 milliárd forint mobil szélessávú beruházásokra Magyarországon), a T-Systems szegmensre illetve a Csoport központ és szolgáltató központra egyaránt 0,2 milliárd forint jutott.

A nettó adósságállomány 274,5 milliárd forintról 238,7 milliárd forintra csökkent 2008. első negyedév végére, ami tükrözi az erős készpénztermelést, illetve ,hogy az elmúlt tizenkét hónapban nem történt jelentős akvizíció. Ennek megfelelően a nettó eladósodottsági ráta (a nettó adósságnak a nettó adósság plusz összes tőkére vetített aránya) a tavalyi első negyedév végi 31,0 százalékról 2008. március végére 28,1 százalékra csökkent.

A T-Com Magyarország bevételei 5,2 százalékkal 57,6 milliárd forintra csökkentek az első negyedévben. Ennek oka, hogy a főként a mobil- és kábelszolgáltatók támasztotta erős verseny miatt a forgalom és az átlagos tarifaszintek folyamatos csökkentek, aminek következtében a hangszolgáltatásokból származó bevételek mérséklődtek. Az internet szolgáltatásokból származó bevételek mindössze 2,3 százalékkal 12,9 milliárd forintra nőttek.

A T-Mobile Magyarország bevételei kismértékben, 0,2 százalékkal 67,0 milliárd forintra emelkedtek az első negyedévben.

Macedóniában a vezetékes szolgáltatásokból származó bevételek 1,0 százalékkal 10,3 milliárd forintra nőttek, a T-Com Crna Gora bevételei 9,3 százalékkal 4,8 milliárd forintra emelkedtek. A T-Mobile Macedónia bevételei 10,9 százalékkal 10,3 milliárd forintra nőttek az erős árverseny jellemezte, növekvő piacon.

A montenegrói mobil bevételek 15,1 százalékkal 3,7 milliárd forintra nőttek 2008. első negyedévben az ügyfélbázis növekedésének és a megemelt mobil végződtetési díjaknak köszönhetően.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.