Hirdetés
. Hirdetés

A mesterséges intelligencia immunis a koronavírusra

|

Persze nem csak fizikailag áll ellen a járványnak az MI: a területen kétszámjegyű növekedést vár az IDC a következő négy évben. A vállalatok a világjárvány közepette ilye nképességekkel gazdagítanák az ügyfélélményt.

Hirdetés

A mesterséges intelligencia (AI) szoftvert, hardvert és szolgáltatásokat magában foglaló piaca idén világszinten 156,5 milliárd dollárra nő, ami éves alapon 12,3 százalékos bővülésnek felel meg, adott előrejelzést az International Data Corporation (IDC). Bár a korábbi években látott tempóhoz mérten a növekedés lendülete valamelyest lankadt a Covid-19 gazdasági hatása miatt, az elemző szerint az AI-piac kilábalása nagyon gyors lesz, friss féléves jelentésében (IDC Worldwide Semiannual Artificial Intelligence Tracker) ezért 2024-ig évente átlagosan 17,1 százalékos bővülést prognosztizál. Az AI-piac így az időszak végére gyakorlatilag duplájára, 300 milliárd dollár fölé gömbölyödhet.

Hirdetés

Véres szolgáltatásaréna

Változatlanul a szoftver alkotja az AI-technológia legnagyobb csoportját, a szállítói bevételek mintegy 80 százaléka innen származik. A szoftverszegmens legnagyobb - idén 120,4 milliárd dolláros - szeletét az AI-alkalmazások adják, amihez a szoftverplatformok 4,3 milliárd dollárt fognak hozzátenni 2020-ban. Az AI-alkalmazások szeletén belül az AI CRM és az AI ERM (vállalatirányítási) alkalmazásoké a két legnagyobb, 20, illetve 17 százalékot kitevő alszegmens, de jelentős a tartalom- és munkafolyamat-kezelő, a gyártást és az együttműködést támogató AI-alkalmazások alszegmense is. A szoftver marad ugyan a legnagyobb kategória 2024-ig, az előrejelzési időszak végéig azonban az AI-piac egészénél kicsit lassabban, évente átlagosan 16,7 százalékkal fog bővülni.

Gyorsan fejlődik eközben az AI-alkalmazások vállalati szerepe is, az üzleti innovációtól kezdve a működés optimalizálásáig minden területet áthatnak, ezért mára a digitális átalakulás egyik fő hajtóerejévé váltak, mutatott rá az elemző. Jól lemérhető ez az ügyfélélmény formálásán is. A csevegőrobotok, a személyre szabott, valós idejű ajánlások és kedvezmények mesterséges intelligenciára támaszkodnak, ami nagyban befolyásolja az ügyfelek és az alkalmazottak tapasztalatait - ma már nem a puszta termék, hanem sokkal inkább ez a teljes élmény jelenti a márkát.
A szolgáltatásoké az AI-piac második legnagyobb szegmense, amelynek mérete az IDC szerint idén - átlagot meghaladó, 13 százalékos éves bővüléssel - eléri a 18,4 milliárd dollárt. A kategórián belül az AI IT-szolgáltatások adják a bevételek 80 százalékát, míg a fennmaradó rész az üzleti szolgáltatásokból folyik be.

Bár a világjárvány szinte minden régióban fékezte valamelyest az AI-szolgáltatások lendületét, az elemző szerint a piac hamar magára fog találni. A vállalatok a nehéz gazdasági körülmények között mesterségesintelligencia-képességekkel igyekeznek fokozni az üzlet állóképességét és az emberi munka hatékonyságát, ami akkor is elég lesz a kétszámjegyű növekedéshez, ha egyéb AI-projektjeiket későbbre halasztják.

Az AI-technológia beépítése üzleti analitikába és intelligens folyamatautomatizálásba komoly, mind keresettebb szakértelmet feltételez. Az AI-szolgáltatások piacán ezért egyre több szereplő küzd egymással kiélezett versenyben. Az IDC féléves jelentésének mostani kiadásában nem kevesebb, mint 150 AI-szolgáltatót jegyez, közülük az öt legnagyobb - IBM, Accenture, Deloitte, Infosys és Cognizant - együttes részesedése tavaly csupán a piac megközelítőleg egyharmadát tette ki.

Befékez az okos vas

Idén legalábbis a korábbi tempó harmadára lassít az AI-hardver piaca, amelynek mérete 13,4 milliárd dollár lesz az IDC előrejelzése szerint. Éves szinten ez csupán 10,3 százalékos bővülést vetít előre, míg a tavalyi növekedés 33,4 százalék volt. A piacot alkotó két szegmens közül az AI-tárolóké lesz a fürgébb, 11,4 százalékos gyarapodással, az AI-szervereké - amelyek a teljes piac bevételeinek több mint 80 százalékát adják - szerény 10,1 százalékkal gyengítik majd az átlagot.

Túlzott aggodalomra azonban nincs ok, mert az elemző szerint az AI-hardver piaca már jövőre visszakapcsol 35,5 százalékos növekedésre, s ezzel az AI-tárolók szegmensében az impozáns 43,1 százalékot is elérheti. A vállalatok a Covid-19 által előidézett lassulás ellenére továbbra is költenek AI- és analitikai infrastruktúrára, egyes iparágakban, például az élettudományok, az egészségügy és a média-szórakoztatóipar területén még növelik is beruházásaikat, fűzte hozzá az IDC. Az AI-tárolók szegmense azért lőhet majd ki, mert az AI-modellek támogatásához a vállalatok újonnan létrejövő és meglévő adatkészleteiket is használják, és egyre több nagy teljesítményű, párhuzamos fájlrendszert, tisztán flash-alapú objektumtárolót vezetnek be.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.