Hirdetés
. Hirdetés

A Microsoft is Facebook-riválist fejleszt?

|

A Google+ közösségi oldalon kívül nem kizárt, hogy a Microsoft is megpróbál konkurenciát teremteni a Facebooknak. Erre utal a redmondi cég múlt héten kiszivárgott projektje, bár az érintett azt mondja, egyelőre csak egy belső innovációról van szó.

Hirdetés

Kénytelen volt elismerni a Microsoft - mely egyébként tulajdonos a Facebookban is, de nyilvánvalóan szeretne nagyobb részt is kihasítani a social media üzletből -, hogy hiteles az az interneten nemrégiben megjelent fotó, amely az úgynevezett Tulalip projekt nyitóoldaláról készült, és amit a Fusible.com fedezett fel a Microsoft tulajdonában lévő socl.com oldalon. A kiszivárgott (vagy talán szándékosan kiszivárogtatott?) kép alapján úgy tűnik, hogy egy készülő közösségi oldalról van szó, amely szlogenje szerint lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy "minden korábbinál egyszerűbben megtalálják és megoszthassák másokkal azt, amire szükségük van". A fénykép alapján egyébként a készülő site-ra a meglévő Facebook vagy Twitter azonosítókkal is be lehetne lépni.

A Tulalip egy Washington állambeli indián törzscsoport neve, feltehetőleg ez még csak egy munkacím. A Microsoft hivatalos kommunikációja szerint egyébként véletlenül szivárgott ki a Microsoft Research (a Microsoft számtalan k+f tevékenységét átfogó labor) munkatársai által koordinált projektről fotó. A vállalat szóvivője testvérsite-unknak, az amerikai Computerworldnek azt nyilatkozta, hogy a Socl.com egy belső tervezésű projekt, mely egyike azoknak, amiken a Microsoft kutatói dolgoznak. Hozzátette, a képek véletlenül kerültek ki az internetre, de "több információt jelenleg nem közölhetek". Újságíró kollégánk kérdésére, hogy a cég tervez-e indítani egy új közösségi hálózatot, vagy a Microsoft-féle Bing keresőmotorral összekapcsolt, a közösségi találatokat pásztázó keresőt, a sajtókommunikációs munkatárs nem válaszolt.

Időközben a fényképet eltávolította a Microsoft a socl.com-ról, és azon a szóvivő levelével hasonló tartalmú szöveget helyezett el, de még jobban kihangsúlyozva, hogy nem szándékos kiszivárogtatásról van szó.

A Fusible.com hírblog beszámolója szerint ottjártukkor amúgy csak a képernyőmentés volt látható a socl.com oldalon, tehát a rendszert magát nem tudták kipróbálni.

Elkésett próbálkozás?

Iparági elemzők közül több úgy nyilatkozott az ügy kapcsán: ha igaz a hír, hogy a Microsoft közösségi oldal elindítását tervezi, az meglehetősen elkésett lépés. Ezra Gottheil, a Technology Business Research elemzője szerint a Microsoft megijedhetett, hogy a Google elszívja a közösségi terekben maradt oxigént. (Bár valószínűleg a Microsoft se most kezdte a fejlesztést...) Zeus Kerravala, a Yankee Group szakértője ehhez még azt is hozzátette, nem lepődött meg azon, hogy a Microsoft is arra készül, hogy felépítse saját hálózatát vagy keresőoldalát. Ez a lépés egyértelműen a Google terjedése ellen lenne - mondta. "Ugyanakkor véleményem szerint a Microsoft ezzel követő és nem innovátori szerepben tűnik fel. Még ha egy izgalmas dologgal is jönnek ki, akkor is, ez már túl késő lehet" - tette hozzá.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.