Hirdetés
. Hirdetés

A Microsoft kivonul a keresőpiacról?

|

Egy friss híresztelés szerint a redmondi szoftvercég a Facebooknak adná a Binget. Az ötlet nem tűnik teljes őrültségnek.

Hirdetés

A CNBC értesülései szerint a Microsoft még ebben az évben átadhatja a Binget a Facebooknak (amely beépített keresőként már a redmondiak megoldását használja) részvényopciókért cserébe. Habár a lehetőség első hallomásra meglehetősen meredeknek tűnik, bőven lehet érveket találni a csereüzlet mellett.

 



Rick Sherlund, a Nomura Equity Research elemzője szerint a Bing átadásával a Microsoft mindenképpen jól járna. “Egy év alatt a Microsoft 2,5 milliárd veszteséget volt kénytelen elkönyvelni a Bing miatt, amely az árbevétel-arányos működési eredményüket 7 százalékosan befolyásolta. Ez túl sok" - nyilatkozta Sherlunk a Barron's újságírójának. Sőt az elemző szerint "a befektetők soha sem lelkesedtek a redmondi szoftvercég ezen divíziójáért, nem láttak abból semmiféle eredményt."

A csereüzlettel így a Microsoft megszabadulhatna a keresőjétől, amelynek szerepe az érintésérzékeny technológiák és táblagép rendszerek térnyerése miatt amúgy is visszaszorulna. A részvényopcióval pedig biztosíthatnák a bevételek további áramlását, üzemeltetés nélkül. "A Microsoft így továbbra is részesülne a kereső hirdetésekből. Azzal a különbséggel, hogy az érdemi munkát a továbbiakban a Facebook végezné, az üzemeltetést, míg a kereső megállapodáson keresztül plusz forrásokhoz juthatnának". Sőt az elemző szerint a forgalom nagy részét megkaphatnák, bármiféle fejfájás nélkül.

 



Sherlund egy másik érdekes tényre is felhívta a figyelmet. Nevezetesen, hogy a Microsoft nem egy keresővállalat, saját keresőt csak azért indítottak, hogy távol tartsák a Google-t attól, hogy monopolhelyzetbe kerüljön. A vetélytársuknak ugyanis e terület a gyenge pontja, mivel bevételei legnagyobb részét a keresőből realizálja. Azaz egy erős Google vetélytárs a Microsoft érdeke, a cég mégsem tudta eddig komolyan megszorongatni Larry Page vállalatát e téren. A Facebook képes lehet erre, mivel egy hatalmas adatbázissal rendelkezik, ráadásul a Bing bekebelezésével a Zuckerberg cége a keresőpiacon is megvethetné a lábát.

Sherlund szerint ezért cserébe a nyilvános részvénykibocsátás után 1-2 százalék Facebook részvényt kaphat majd a Microsoft, amely már jelenleg is 1,6 százalékos részesedéssel rendelkezik a közösségi oldalban. Habár a Bing eladásának a híre a semmiből tűnt fel, a fentiek alapján nem lenne meglepő, ha a pletyka valósággá válna.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.