Hirdetés
. Hirdetés

A Microsoft rázza fel a hazai IT-piacot?

|

15 ezer új IT munkással és 2,9 százalékos piacbővüléssel számol 2013-ra az IDC és a Microsoft közös jelentése.

Hirdetés

Egy, a Microsoft által szponzorált friss IDC felmérés szerint Magyarországon az idei pangás után (558 milliárd forint) jövőre úja növekedésnek indulhatnak az IT-költések. A kutatóintézet előrejelzése alapján 2010-ben 563 milliárd, 2013-ban 665 milliárd forgalmat remélhet az informatikai szektor.

 

 

koltes.jpg

 

 

A növekedés két fő hajtórúgója a szoftver és hardver eladások lehetnek. Utóbbi esetében 2013-ra 3,5 százalékos növekedéssel számolnak 2008-hoz képest (262 milliárdról 311 milliárdra), míg a szoftverek egy fokkal csekélyebb, 3,4 százalékos bővülés elé nézhetnek (127 milliárdról 150 milliárdra).

Nemzeti ezüst?

Mindez összességében 2013 végére 2,9 százalékos piacbővülést jelent, amely jelentősen meghaladja a GDP várható éves 0,6 százalékos növekedési ütemét. Az informatikai szektor által generált adóbevételek ráadásul még jelentősebben bővülhetnek: az idei 359 milliárddal szemben 2013-ban 438 milliárd forinttal gazdagítja majd a szektor az államkasszát, ami 3,3 százalékos növekedésnek felel meg.

 

idc-ms.jpg


E mellett a foglalkoztatottság terén is jelentősen hozzájárulhat a szektor a gazdasági megerősödéshez. Míg az iparágak többségében csökken a foglalkoztatottság, addig az IDC előrejelzése az elkövetkező négy évben 15 ezer új informatikai állás megszületésével számol Magyarországon, amely mellett háromszáz céggel bővülhet a hazai IT vállalkozások köre (6168-ról 6447-re). Persze ha a 2008-as adatokat nézzük, akkor már nem ilyen nagy a bővülés. A kutatás alapján ugyanis egy év alatt körülbelül 100 céget emésztett fel a gazdasági krízis.

Az IDC előrejelzése szerint a szoftver, mint szolgáltatás (cloud computing) megoldások is jelentős piacbővülés elé nézhetnek hazánkban. Míg idén csak kevesebb, mint 1 százalékos növekedést tudtak idén felmutatni, addig az elkövetkező négy évben várhatóan megháromszorozódik a piacbővülésük üteme. Ennek megfelelően míg jövőre „csupán" 19 milliárdosra becsülik a piacukat, addig 2013-ra már 143 milliárd forinton - megközelítve a szoftverek 150 milliárdos forgalmát - fognak osztozni a szolgáltatásként nyújtott szoftvereket kínáló cégek.

A Microsoft, mint kulcsjátékos

Habár idén a szoftverköltések csak 22 százalékát adják az 558 milliárd forintos forgalomnak, az IDC tanulmánya szerint mégis a költések 46 százaléka szoftverhez kötődő (például új hardver vásárlása). Ez alapján - a tanulmány szerint - a hazai Microsoftnak komoly súlya van az IT-piac beindításánál. A cég egyedül 234 milliárd forgalmat generál, amely tetemes része az ősznemzeti 563 milliárdnak.

A szponzorált felmérés szerint egyébként a Microsoft világgazdasági szinten is kulcspozícióban van. Minden 1 dolláros Microsoft eladás után a partner cégek összességében 8,7 dolláros forgalmat produkáltak 2009-ben, amelyek utána a becslések szerint 180 milliárd dollárt invesztáltak a helyi cégekben. A szoftvercég megoldásaihoz kötődő munkakörök csak az idei évben 42 százalékát adták az összes betöltött állásnak.

Globális szinten egyébként a kutatás 5,8 millió új informatikai munkahellyel számol 2013-ra, amely a jelenleg 35,6 millióhoz képest egy hatalmas ugrást jelent. Ennek megfelelően az összes létesített munkahelyhez képest az IT szektor új betölthető állásai háromszoros növekedésben lesznek. Mindehhez leginkább a mi régiónk, Közép és Kelet-Európa fog hozzájárulni. A globális IT költés e mellett a 2009-es 1,4 billiárd dollárról, 1,7 billiárd dollárra fog nőni.

Bővebb információt a hazai előrejelzésről a Microsoft oldalán talál, ahol megtekintheti a globális jelentést, több más ország előrejelzését, sőt a Windows 7 várható hatását is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.