Hirdetés
. Hirdetés

A munkáltatók lenyomozzák a céges mobilokat?

|

Szakmai tanulmányok szerint egyre több brit vállalat dönt úgy, hogy a dolgozóinak adott mobiltelefonokat lenyomoztatják: így a vállalat vezetői virtuálisan minden pillanatban nyomon követhetik az alkalmazottak hollétét - persze elsősorban munkaidő alatt.

Hirdetés

Az utóbbi években sokszorosára emelkedett a mobiltelefonos követési megoldásokat kínáló cégek iránti érdeklődés. A vállalatok azzal indokolják a technológia alkalmazását, hogy dolgozóinak nagyobb hatékonyságot biztosíthatnak, ha pontosan tudják a helyzetét, hogy például a közlekedési dugóba került munkatársakat azokkal pótolhassák leghamarabb, akik a legközelebb tartózkodnak a célponttól.

Érthető módon azok a dolgozók, akiknek ez tudomására jut, nem szívesen egyeznek bele a lenyomozásba, de sokszor nincs más választásuk. A személyi szabadságjogokért lobbizó civil szervezetek máris felkapták a fejüket. Szerintük a lenyomozások számának növekedése emeli az személyes adatok védelmezhetőségének problémáját is.

Kevin Brown, a Followus nyomozóvállalat működtetési vezetője elmondta, hogy egyetlen egy dolgozót se követhetnek a tudta nélkül. Alá kell vele íratni egy nyilatkozatot is, úgyhogy a jogi felelősségre vonás elviekben kizárt. Ráadásul a lenyomozott készülékekre egy figyelmeztető üzenet is érkezik, hogy a telefont éppen megfigyelik.

Más vállalatok nem azért követik figyelemmel dolgozóikat, hogy megbizonyosodjanak róla, hogy azok valóban dolgoznak, és ott teszik azt, ahová küldték őket. Sokszor csak a vészhelyzetek elkerülése érdekében használják a követhetőséget, ha például a veszélyes munkakörben dolgozók bajba kerülnek, tudják azok pontos pozícióját.

A 2003-ban alapított Followus vállalatnak jelenleg már 50 ezer előfizetője van, és ez további ötezerrel növekszik havonta. A telefonokban lévő SIM kártya segítségével történik a lenyomozás, az egyes állomásoktól lévő távolság és a jel erősségének kiszámítása alapján.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.