Hirdetés
. Hirdetés

A Nokia a legzöldebb, mégis az Apple tűnik éretlennek

|

Vajon elektronikai eszközeink előállítása során milyen anyagok kerültek a légkörbe, és mi lesz a termék sorsa, ha már nem lesz rá többé szükségünk? A Greenpeace kimutatása hasonló kérdésekre keresi a választ.

Hirdetés

A Greenpeace non-profit környezetvédő szervezet minden hónapban közzéteszi Green Electronics Guide (Zöld Elektronikai Kalauz) című kiadványát, melyben osztályozza a különböző érintett vállalatokat a veszélyes anyagok kibocsátásának mértéke vagy éppen az újrahasznosítási és termékvisszavételi gyakorlat alapján. Az értékelés alapjául szolgáló adatokat minden esetben a cégek saját beszámolóiból származtatják.

A Nokia előkelő helyezését főleg a gyártás során felhasznált polivinil-klorid (PVC) kezelésének köszönheti. Ez a széles körben használt műanyag nemcsak nehezen újrahasznosítható, de előállítása során egy másik igen mérgező anyag, dioxin is keletkezik. A finn cég a kimutatás szerint 2007-re teljesen be kívánja szüntetni a brómozott égésgátlók (brominated flame retardants - BFR) alkalmazását.

A sereghajtó Lenovo ezzel szemben sem a PVC, sem a BFR anyagok elkülönítésében nem jeleskedik, és a Greenpeace beszámolója alapján nem rendelkezik semmiféle elképzeléssel a szükséges óvintézkedések megtételét illetően. Ez a Lenovo rossznak, vagy részben rossznak minősített termékvisszavételi gyakorlatával párosulva a szervezet szerint komoly környezeti károsodásokat okozhat. (A vállalat mindezt nem ismeri el, közleményük szerint igenis minden egyes ügyfelük számára biztosítják a termékek visszavételének lehetőségét, még ha nem is írnak erről sehol weboldalaikon.)

Az Apple szintén kiábrándító osztályzatot kapott a legfrissebb Green Electronics Guide-ban, így az Acer, a Motorola és a Lenovo társaságában kénytelen a lista utolsó négy helyét elfoglalni. Ennek oka a vállalat szűkszavú adatközlése a gyártás során felhasznált alkotóelemekkel kapcsolatosan, valamint a BFR és PVC anyagok eltűntetésének pontatlan meghatározása. A cég egyébként alig gyárt PVC-mentes terméket. Mondanunk sem kell, az Apple is megkérdőjelezi a környezetvédők szigorú értékelését. Nyilatkozatuk szerint nemrég küldték nyugdíjba utolsó, ólmot tartalmazó katódsugárcsöves monitorukat, és bár a lapos kijelzős egységek gyártásakor még felhasználnak némi higanyt, annak kiváltására is már keresik a megoldásokat.

A félreértések elkerülése végett érdemes megemlíteni, hogy a Greenpeace még a "legzöldebb" Nokiát, valamint a szintén előkelő helyezést elérő Dellt és Hewlett-Packardot sem találta hibátlannak. Ennek oka esetükben is a közölt adatok hiányossága, ami mögött az éber környezetvédők esetenként szőnyeg alá söpört tényeket sejtenek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.