Hirdetés
. Hirdetés

A Nokia háborúba megy a mobil ökoszisztémák földjén

|

A minap a Nokia bejelentette, hogy már több mint egymillió darab Lumia Windows Phone okostelefont értékesített, de megtépázott hírnevének és piaci pozícióinak visszaszerzésére a harc még csak most indul.

Hirdetés

A Nokia vezérigazgatója, Stephen Elop nagyjából egy évvel ezelőtt keserűen elemezte cége helyzetét, a vásárlók ugyanis elpártoltak tőlük, s inkább az Apple iPhone-jait és a Google Android operációs rendszerét használó készülékeket kezdtek el vásárolni. Habár a finn mobilóriás megállapodást kötött a Microsofttal a Windows Phone operációs rendszer stratégiai felhasználásáról, és a Lumia készülékek jól is fogytak, tavaly az értékesítési bevételek mégis 20 százalékkal estek, s a cég kénytelen volt több mint másfél milliárd dolláros veszteséget elkönyvelni.

Stephen Elop azonban már koránt sincs olyan borús hangulatban, mint egy éve. Sőt nemrégiben meglehetős kardcsörtetés közepette fogalmazta meg teendőiket. „Az ökoszisztémák háborújában nyilvánvaló, hogy már néhány erős ellenfél a csatatéren van. Az a szándékunk, hogy hídfőállást létesítsünk, és országról országra haladjunk előre, ez az, amit most véghez akarunk vinni”.

Ugyanakkor elismerte, hogy a Symbian operációs rendszert használó telefonoknak igen erős konkurenciát támaszt elsősorban az Android. „Van egy gyorsuló trend az olcsóbb okostelefonok között, amely távolodik a Symbian hagyományos erősségeitől. A megváltozott piaci körülmények, és a fókuszunk Lumiára való áthelyeződésének eredményeként kevesebb symbianos eszközt fogunk eladni, mint korábban terveztük.” Ez annak a bevallása, hogy az olcsó kategóriában a Lumia egyes változatai is konkurálni fognak a symbianos készülékekkel, amely tovább szűkíti utóbbiak piacát.

De a Nokiának más lehetősége nincsen, mert nagyon is világos, hogy már nem elegendő telefonkészülékeket árulni, a piac ugyanis teljesen megváltozott. Nem eszközök, hanem ökoszisztémák csapnak össze. Ebben különféle okostelefonok és tabletek, illetve ezekre letölthető applikációk, szolgáltatások és ezek fejlesztői vesznek részt.  Azaz, ha a Nokia vissza akar térni a vezető cégek közé, fel kell építenie a saját ökoszisztémáját. A Microsofttal kialakított szövetség ennek első lépése. A hatalmas lemaradást azonban jól mutatja, hogy az eladott egymillió Lumiára 37 millió eladott iPhone jut az utolsó negyedévben.

A hátrány ledolgozásához rengeteg alkalmazásfejlesztőt kell meggyőzni, hogy támogassák a Windows Phone platformot, s mielőbb meg kell jelennie a Nokia tabletnek is, amit erre az évre ígértek. Karácsonyra kiderül, hogy mennyire sikeres Elop offenzívája.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.