Hirdetés
. Hirdetés

A Nokia is beszállna a laptop-üzletbe

|

A vállalat vezérigazgatója az YLE finn közszolgálati televízióban jelentette ki, hogy a Nokia komolyan vizsgálja a nem teljesen váratlan lépés lehetőségét.

Hirdetés

Bár a találgatások már tavaly elkezdődtek azzal kapcsolatban, hogy a Nokia beállna a PC-gyártók sorába, a feltételezések első hivatalos megerősítésére tegnapig kellett várnunk. Olli-Pekka Kallasvuo egy szerdai televíziós interjúban beszélt arról, hogy öt évet sem kell várni rá, amikor a mobiltelefonok és a PC-k közötti határ végleg elmosódik. A Nokia vezérigazgatója szerint erre utal, hogy jelenleg is sok millió felhasználó szerzi meg első internetes élményeit a telefonján keresztül. Arra a kérdésre, hogy ennek megfelelően a Nokia is beszállna-e a laptop-gyártásba, Kallasvuo elmondta: vállalata élénken vizsgálja ezt a lehetőséget is.

A megerősítés nem sokkal azután érkezett, hogy a világ harmadik legnagyobb PC-gyártója, az Acer hivatalosan is bemutatta a Tempo X960, F900, M900, DX900 okostelefonokat a 2009-es MWC-n. (Az E-Ten akvizíciójával frissen létrejött okostelefon üzletág termékeit egyelőre nem vezetik be a magyar piacon.) Ezzel az Acer a HP és a Dell mögött harmadik PC-gyártóként lépett be az okostelefon-piacra - sőt némi engedménnyel közéjük számíthatjuk a Lenovót és a Sonyt is -, de a Nokia terve ezzel együtt sem tűnik magától értetődőnek.

Miért is ne?
Nem meglepő, ha a magas profitráta ígérete PC-s márkákat vonz az okostelefonok piacára, ám kívülről nézve a számítógép-ipar kevésbé látszik vonzónak egy mobilgyártó szemszögéből, különösen a jelenlegi helyzetben. A Reuters beszámolója ezzel kapcsolatban Ben Woodot, a CCS Insight kutatási igazgatóját idézi, aki szerint a Nokiát félelmetes gyártókapacitása, kiváló beszállítói és disztribúciós hálózata teszi alkalmassá arra, hogy sikerrel vegye az akadályokat. Mivel a vezető mobilszolgáltatók és -viszonteladók portfoliójában már kivétel nélkül előfordulnak a netbookok és notebookok, Wood egyáltalán nem tartja korainak, ha a Nokia komolyan fontolgatja a PC-piacra való betörést.

Érdekesség, hogy a Nokia tulajdonképpen nem lenne új szereplő a számítógép-piacon, hiszen annak idején léteztek Nokia gyártmányú CRT-monitorok.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.