Hirdetés
. Hirdetés

A Nokia saját főhadiszállását is pénzzé teheti

|

A Nokia komolyan fontolgatja, hogy eladja, majd visszabéreli a 200-300 millió euró értékű espooi ingatlant. A cég bőszen költségcsökkent - de költözködni azért nem szeretnének.

Hirdetés

A Nokia finnországi főhadiszállása madártávlatból
A Nokia finnországi főhadiszállása madártávlatból
A ZDNet.com értesülései szerint a súlyos likviditási gondokkal küzdő finn Nokia vezetői azt tervezik, hogy eladják a vállalati főhadiszállásul szolgáló espooi ingatlant. Az internetes lap érdeklődésére a cég illetékesei is megerősítették: komolyan fontolgatják a Helsinki közelében található létesítmény értékesítését, amelyet aztán visszabérelnének az új tulajdonostól.

„Ahogy azt júliusban, a Q2-es eredmények ismertetésekor is elmondtuk, a kulcsfontosságú tételeken kívül valamennyi tevékenységünket és erőforrásunkat felülvizsgáljuk, köztük az ingatlanállományunkat is. Ennek ellenére nem tervezzük, hogy kiköltözzünk a jelenlegi főhadiszállásunkról” – írta hivatalos közleményében a Nokia.

A főhadiszállás csak az egyik a pénzzé tehető Nokia-vagyontárgyak közül: ahogy azt Timo Ihamuotila, a vállalat pénzügyi vezetője is elismerte a finn Telsingin Sanomatnak adott nyilatkozatában, több hasonló értékű ingatlan eladásán is gondolkodnak. Az espooi telket egyébként az Ilta Sanomat nevű újság szerint a rajta álló épületekkel együtt nagyjából 200-300 millió euróra taksálják a szakemberek.

Az ingatlan eladásából befolyó bevételek persze csak egy aprócska részét tennék ki a Nokia költségracionalizálási előirányzatának: a cég 2013-ig hárommilliárd euróval akarja visszavágni az éves működésre fordított összegeket. Ezért más takarékossági intézkedéseket – köztük a salói gyáruk bezárását, tízezer fős létszámcsökkentést és egyes európai, illetve észak-amerikai üzemek, kutatás-fejlesztési központok felszámolását – is kilátásba helyezték.

A gyártó augusztusban a közép- és kelet-európai térségben is jelentős átszervezéseket hajtott végre: Bécsből Budapestre költöztette a regionális központjukat, miközben a komáromi gyár kétezer-háromszáz munkavállalóját is szélnek eresztették.

A Nokia a múlt hónapban mutatta be két új, bevezetés előtt álló okostelefonját: a Windows Phone 8 operációs rendszert használó Lumia 920-tól és 820-tól azt várják, hogy ismét népszerűvé és „trendivé” tegyék a termékeiket a felhasználók körében.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.