Hirdetés
. Hirdetés

A PDA még nem halott, de haldoklik

|

Négyszer több okostelefont adnak el, mint amennyi PDA-t értékesítenek - derült ki 2006 első féléves adataiból. A piacvezető Nokia elhúz riválisai előtt.

Hirdetés

A Gartner rövid tanulmányából csak annyi derül ki, hogy a Nokia 42 százalékkal piacvezető a PDA-k és az okostelefon piacán. Versenytársainak - a Blackberryt gyártó Research In Motionnek (RIM), a Motorolának és a Palmnak - piaci részesedéséról annyi derül ki, hogy mindössze egy számjegyű.

Világszinten 42,1 millió okostelefont és PDA-t adtak el 2006 első félévében, ami 57 százalékos növekedés az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A növekedés nagy részét az okostelefonok értékesítési adatai generálták, tavalyi évhez képest 75,5 százalékkal több telefont - 34,7 millió darabot - adta el. A PDA-piac csupán 5,7 százalékkal bővült, ezekből a készülékekből összesen 7,4 milliót adtak el.

Robert Cozza, a Gartner elemzője szerint a Nokia 2006 második felében tovább növelheti előnyét, hiszen újabb okostelefonjai jelentek meg. A kisebb gyártók közül a Motorola azért tudta okostelefon-eladásait megkétszerezni, mert Linux alapú termékei rendkívül népszerűek a kínai piacon. A Gartner elemzője szerint a RIM tovább erősödik, hála a Pearl nevű termékének. A valaha piacvezető Palm zsugorodása tovább folytatódik, eladásai 26 százalékkal csökkentek és részesedése csupán 5 százalékos. Persze az is igaz, hogy idén a Palm egyetlen új PDA-t sem dobott piacra.

Az elemző szerint a PDA még nem halott, Észak-Amerikában például több PDA-t adtak, el mint okostelefont. A többi régióban viszont a smartphone-ok toronymagasan taroltak, az elemző becslése szerint év végéig összesen 81 milliót adnak el belőlük.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.