Hirdetés
. Hirdetés

A QR sötét oldala

|

A speciális macskakaparások ma már szinte mindenhol ott vannak. Folyóiratok címlapján, gyorséttermi menük dobozán, plakátokon vagy akár a buszmegállóban. Rossz kezekben azonban fegyverré válhat.

Hirdetés

De pontosan miről is beszélünk? Bizonyára a legtöbb okostelefon tulajdonos olvasott már be QR-kódot.  Ezek az objektumok lehetnek feltűnő helyen és a „sorok között” is, a készülékeken lévő alkalmazások a legtöbb esetben mégis gond nélkül tudják dekódolni a krikszkrakszokat, amely mögé egy weblap címét, egy egyszerű szöveget, vagy akár névjegykártyát is el lehet rejteni.

A webes guruk dicshimnuszokat zengnek az alacsony költségvetésű reklám maximális megtérüléséről. Vegyük példának az ingatlanipart. Az  ügynökök - hogy piacra vigyék a legfrissebb információkat - kiadványaikba ágyazzák a QR kódot, így akár képek és egyéb adatok is megtekinthetőek telefonon keresztül. A QR design-cégek szerint látványos az exponenciális növekedés a vállalati felhasználás területén az elmúlt két évet figyelve.

 



A biztonsági szakértők mégse ujjonganak, inkább figyelmeztetnek a felmerülő kockázatokra (így tett például korábbi jelentésében az AVG). Csak idő kérdése, hogy a hackerek olyan oldalakra irányítsanak minket, amit nem szándékosan látogatunk meg. Ennek sajnálatos következményeként szerezhetünk vírust, botnetet vagy más rosszindulatú kódok akár rögzíthetik személyes adatainkat, bankszámla számainkat, felhasználó neveinket és jelszavainkat.

A legjobb védekezés az óvatosság. Ne olvassunk le véletlenszerű kódokat az utcákon, aluljárókban. Bizonyosodjunk meg amennyire lehet a kód hitelességéről és kérdezzük meg magunktól: ki tehette azt oda?

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.