Hirdetés
. Hirdetés

A Rakuten vitatja a Yahoo! Japan-Google megállapodást

|

A Japán legnagyobb webáruházát üzemeltető Rakuten cég szerint a Google és a Yahoo! Japan közelmúltban kötött keresőmegállapodása sérti a piaci versenyt, ezért felszólították az ország kereskedelmi felügyeletét, hogy vizsgálja ki az ügyet.

Hirdetés

A Rakuten szerdán közleményben jelentette be, hogy a japán kereskedelmi bizottságnál vizsgálatot kezdeményezett egy, a Yahoo! Japan és a Google között létrejött partneri megállapodással kapcsolatban. Az inkriminált szerződés megkötését júliusban jelentették be: a még az idén életbe lépő megállapodás értelmében a Yahoo! Japan a Google keresőmotorját használja majd a saját weboldalán megjelenített találatok listázááshoz.

A Rakuten szerint a megállapodás nagymértékben korlátozza a szabad versenyt, és akadályozza a japán internetes piac növekedését. Szakértők szerint az üzlet valóban jelentős mértékben megerősítheti a Google helyzetét a japán piacon - annál is inkább, mivel a Yahoo! Japan az ország leglátogatottabb weboldala. Egyes számítások szerint az üzlet létrejöttét követően a Google rendszere ellenőrizné a Japánon belül kezdeményezett keresések közel kilencven százalékát.

A tervezett megállapodást korábban a Microsoft is éles hangon kritizálta: a Ballmer-birodalom szintén ?versenyellenesnek" azt.

Annak ellenére is, hogy a Microsoft 2009-ben hasonló megállapodást írt alá a Yahoo-val; a partneri együttműködés keretében a keresőcég Egyesült Államokon belüli és azon kívüli forgalmát is a Bing motorja bonyolítja. Csak Japán maradt ki a ?szórásból", mert a helyi szervezeten belül nem a Yahoo, hanem a maga 34 százalékos részesedésével a Softbank a legnagyobb részvényes.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.