Hirdetés
. Hirdetés

A rendőrség munkáját segíti az új Infovadász rendszer

|

A rendőrség Infovadász névre keresztelt intelligens dokumentumkereső rendszerét a Magyar Innovációs Nagydíj bírálóbizottsága kiemelt elismeréssel jutalmazta.

Hirdetés

Az Infovadász elsősorban a bűnüldöző szervek számára készült. Az európai rendőrség bűnmegelőzési és bűnüldözési tevékenységének támogatására fejlesztette ki a Montana Tudásmenedzsment Kft. Ezt az igen hasznosnak bizonyult szolgáltatást részesítette kiemelt elismerésben a XVIII. Magyar Innovációs Nagydíj bírálóbizottsága. Az erről szóló oklevelet a mai napon adta át Varga István gazdasági miniszter Vadász Pálnak, az Infovadászt fejlesztő Montana Tudásmenedzsment Kft. ügyvezetőjének, Sólyom László köztársasági elnök pedig levélben fejezte ki elismerését - áll az esemény hivatalos közleményében.

"A rendszer ma egyidejűleg több mint 56 millió dokumentumban biztosít lehetőséget intelligens keresésre a bűnügyi elemzők számára az ország legtöbb rendőrkapitányságán" - mondta Vadász Pál. Az európai szinten is az élmezőnybe tartozó szövegbányászati projektet a Montana által vezetett konzorcium fejlesztette. A konzorcium tagja volt az MTA SZTAKI, az MTA Nyelvtudományi Intézete és az ORFK is.

A magyar rendőrségnél már több olyan rendszer is működik, amely tárolja a bűncselekményekkel és elkövetőkkel kapcsolatos különféle adatokat. Ilyen például a Robotzsaru és a Netzsaru. Az Infovadász az ezekben a rendszerekben tárolt információkból képes intelligens szövegkeresési módszerekkel új összefüggésekre rávilágítani.

Az Infovadász projekt hosszú távú eredménye lehet a felderített bűncselekmények számának 10-15 százalékos növekedése. De ennél még többre is képes. A későbbiekben módot nyújt még további fontos eljárások gyökeres megújítására is. Ilyen például a bűnözői személyiségkép meghatározása. Képes lesz a bűnesetek kategorizálására, sőt, bűnözési hullámok azonosítására.

A fejlesztésben részt vettek más országok rendőrségi szakemberei is, így az elkészült szolgáltatás akár külföldön is munkába állhat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.