Hirdetés
. Hirdetés

A Samsung és a GlobalFoundries a gyorsabb mobilchip-fejlesztésért

|

A huszonnyolc és harminckét nanométeres gyártástechnológia mellett közös tervezőplatform teszi lehetővé, hogy a gyártók az eddigieknél is rövidebb idő alatt dobhassanak piacra energiatakarékos, mobileszközökhöz fejlesztett lapkákat.

Hirdetés

A nagy chipgyártók - köztük a Samsung és a GlobalFoundries - képviselői hétfőn jelentették be, hogy közösen új fejlesztői platformot hoztak létre, amelynek révén jelentősen meggyorsíthatják az újabb generációs mobil eszközökbe szánt lapkák megjelenését.

A fejlesztői platform a mobil és beágyazott lapkák tervezését és a gyártását is gyorsabbá teheti a 32 és 28 nanométeres csíkszélességen, hangsúlyozták a gyártók; a platform a lapkák tervezéséhez szükséges szoftvereszközöket is magában foglalja.

Jason Gorss, a GlobalFoundries szóvívője elmondta: céljuk, hogy a platform alkalmazásával a mobil fejlesztőcégek gyorsabban juttathassák piacra az eddigieknél energiahatékonyabb működésű lapkákat. A platform magában foglalja az Arm szellemi tulajdonait és a Common Platform alacsony energiafogyasztású feldolgozó technológiáját is; a Common Platform egy az IBM, a Samsung és a GlobalFoundries által létrehozott gyártói szövettség.

A Samsung időközben már a megbízhatósági teszteket is elvégezte,  és kész a kis fogyasztású 32 nanométeres lapkák tömeggyártásának beindítására. A cég megfogalmazása szerint kész kielégíteni a következő generációs mobil fogyasztói elektronikával szemben támasztott elvárásokat a média-intenzív használattal és energiatakarékos működéssel kapcsolatban.

A Samsung a továbbfejlesztett gyártástechnológiának és lapkatervezésnek köszönhetően az energiatakarékosság tekintetében is jelentős előrelépést tett. Az új lapkák 30 százalékos fogyasztási hatékonyság-javulást mutatnak a régebbi, 45 nanométeres technológiával készült chipekhez képest.

A Samsung a mobiltelefonok mellett más eszközökhöz is gyárt chipeket: a Chipworks szerint többek között az Apple iPadban dolgozó A4 lapka is a Samsung 45 milliméteres gyártási eljárásával készül. Az Apple azt ígérte, hogy egy további A4 lapkaváltozat jelenik meg hamarosan, a június 24-én útjára indítandó iPhone-ban.

A GlobalFoundries a 28 nanométeres gyártástechnológiára koncentrál majd mobil lapkáit illetően, a cég az év negyedik negyedévében fogja beindítani a gyártást. A vállalat a a 32 nanométeres gyártási eljárást is szeretné továbbfejleszteni, hogy azt nagyobb teljesítményű chipek - például AMD asztali és laptop processzorok - gyártásához használhassa majd.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.