Hirdetés
. Hirdetés

A svéd Northvolt 2,75 milliárd dollárral pörgeti fel az európai akkumulátorgyártást

|

A svéd Northvolt akkumulátorfejlesztő és -gyártó vállalat 2,75 milliárd dollárnyi tőkét vont be, miközben arra készül, hogy 2030-ra 150 GWh éves termelési kapacitást érjen el Európában.

Hirdetés

A Northvolt eddigi legnagyobb finanszírozási körében egy egész sor cég vett részt. A vezető szerepet a Goldman Sachs és a Volkswagen, valamint új befektetők, köztük az AP1-4 svéd nyugdíjalap és az OMERS, Kanada egyik legnagyobb nyugdíjalapja közösen vitte. Az AMF, ATP, Baillie Gifford, Baron Capital Group, Bridford Investments Limited, Compagnia di San Paolo a Fondaco Growth, Cristina Stenbeck, Daniel Ek, IMAS Foundation, EIT InnoEnergy, Norrsken VC, PCS Holding, Scania és Stena Metall Finans révén szintén érintett a tőkeemelésben.

A Volkswagen befektetése 500 millió euróra (620 millió dollár) rúgott - közölte a cég, amely, fenntartja 20 százalékos részesedését az akkumulátorgyártóban. A CNBC jelentése szerint a Northvolt értékelése jelenleg 11,75 milliárd dolláron áll.

A svéd társaság már eddig is jelentős üzleteket kötött olyan autógyártókkal, mint a Volkswagen és a BMW. A vállalat 2020 júliusában 2,3 milliárd dolláros szerződést írt alá a BMW-vel akkumulátorokra. Nemrég pedig a Volkswagen 14 milliárd dolláros megrendelést adott le 10 éves időtartamra. A két üzlet révén a Northvolt összes szerződése 27 milliárd dollárra emelkedett. További jelentős ügyfelei közé tartozik a svéd Scania nehéz tehergépkocsi-gyártó és a Fluence energiatároló vállalat.

Hirdetés

Ezzel a Northvolt összesen több mint 6,5 milliárd dollárra növelte a vállalat 2016-os alapítása óta felvett összeget. A gyártó első gigagyárát a svédországi Skellefteå-ban 40 GWh-ról 60 GWh-ra bővítik, részben a Volkswagen megrendelése miatt megnövekedett kereslet miatt - áll a cég közleményében. Ez a létesítmény 2021 második felében kezdi meg a termelést.

A Northvolt átfogó terve az, hogy 2030-ra legalább 150 GWh kapacitásnak megfelelő éves akkumulátorgyártást érjen el Európa-szerte. E hatalmas cél elérése érdekében a vállalat legalább két további gigagyárat fontolgat, köztük egyet Németországban.

A Northvolt Európa egyik legnagyobb akkumulátorgyártója. A vállalat részvényese, az EIT InnoEnergy szerdai nyilatkozatában elmondta, hogy a finanszírozás kulcsfontosságú ahhoz, hogy Európa elérje a Green Deal célkitűzéseit, amelyek között szerepel az európai akkumulátor-értéklánc létrehozása.

A svéd vállalat célja, hogy megkülönböztesse magát a többi akkumulátorgyártótól azzal, hogy az akkumulátorok előállítása során megújuló energiát használ a gyártási folyamathoz. A Northvolt szerint akkumulátoraik szén-dioxid-kibocsátása 80 százalékkal kisebb, mint a szénenergiával előállítottaké. Emellett az akkumulátorokat házon belül újrahasznosítja, és a nyersanyagokat újra felhasználja a gyártási folyamat során - számolt be a TechCrunch.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.