Hirdetés
. Hirdetés

A számítógép megérti az embert

|

Negyed évszázad nem kevés idő, főleg nem az IT-ban. Cikksorozatunkban megvizsgáljuk, hova fejlődhet 25 év alatt a számítástechnika.

Hirdetés

Képzeljünk el egy olyan világot, ahol a számítógépek, hálózatok és tárolórendszerek a mostaninál több ezerszer gyorsabb működésre képesek. Képzeljünk el egy olyan világot, ahol ennek köszönhetően a sci-fi történetek, jövőbeli kütyük valósággá válnak. A Network World megtette ezt, a következő 25 nap során pedig közreadjuk, mire jutottak a jövőt illetően. Szó lesz az optikai processzorokról, a kvantumszámítógépekről, a szuperszámítógépek teljesítményével vetekedő okostelefonokról, hogy csak néhány példát említsünk.

Egy tényező azonban minden vizsgált eszköz és szolgáltatás esetében azonos. A technológia elképesztő tempóban fejlődik, a változások pedig nagyon gyorsan, minden korábbinál nagyobb tempóban következnek be. Dave Evans, a Cisco jövőkutatója szerint, ha közel végtelen számítási és tárolási kapacitás illetve hálózati sebesség áll rendelkezésre, az igazán érdekes időket fog hozni az ipar, az egészségügy, a várostervezés, az energia-előállítás és -felhasználás, a kereskedelem és a szórakoztatás terén egyaránt. Lássuk, mit jósolnak a szakértők 2036-ra!

számítógép monitor jövőkutatás
számítógép monitor jövőkutatás

Érthetővé válik a technika
Mostanáig a gépek szolgái voltunk. Meg kellett tanulnunk, hogyan kezeljünk minden egyes új kütyüt, kezdve a videofelvevőktől az okostelefonokig, ami nem ment (megy) könnyen. Sőt, mi több, még az egyes hasonló tudású, de újabb és újabb generációjú készülékek közötti „átjárás" is sokaknak gondot okoz. Új programok letöltése, alapvető funkciók (újra)tanulása - néhány azon kényszercselekvések közül, melyeket egyre gyakrabban vagyunk kénytelenek megtenni.

De a jövőben ez is másként lesz. Az elektronika, a számítástechnika és a mesterséges intelligencia fejlődésével egyre könnyebben kezelhető eszközöket kapunk majd az ipartól - noha, paradox módon, ezek belsőleg mind bonyolultabbá válnak. A régi tévészerelőknek végleg leáldozik: annyira összetetté válnak a készülékek, hogy azokat már nem lehet emberi úton javítani, csupán a csere segít.

„A jövőben a számítástechnika az élet tényleg minden apró területén használatban lesz, annyira beágyazódik mindennapjainkba, hogy kénytelen lesz alkalmazkodni hozzánk." - állítja Evans - „Egyre távolodunk attól világtól, ahol tévét néztünk, és egyre inkább közeledünk egy olyanhoz, ahol a tévé néz bennünket. Készülékek sorába lesz beágyazva kamera, és ezek folyamatosan figyelni fogják a felhasználót, megbizonyosodván arról, hogy megfelelően cselekszik."

Megfelelő információ a megfelelő időben, a megfelelő környezetben - negyed évszázad múlva ez nem álom, hanem a hétköznap realitása lesz, jósolja a Cisco jövőkutatója.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.