Hirdetés
. Hirdetés

A Taiwan Semiconductor szerint az áremelések ellenére is nő a chipek iránti kereslet

|

A TSMC riválisa, a Samsung Electronics állítólag szintén tervezi a szerződéses chipgyártás árainak emelését.

Hirdetés

A világ egyik vezető chipgyártója, a Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) a hírek szerint áremelést tervez mind a csúcstechnológiájú, mind az érett technológiájú chipek esetében. A tajvani DigiTimes szerdán arról számolt be, hogy a TSMC 2022-től kezdődően 10-20 százalékkal emeli gyári árait.

A TSMC azt tervezi, hogy 20 százalékkal emeli a 16 nanométeres és vastagabb node-ok felhasználásával feldolgozott érett technológiájú chipek árait. Az élvonalbeli, 16 nanométernél kisebb áramkörökkel készült chipek árai körülbelül 10 százalékkal emelkednek majd - a lap szerint. (A chipek áramköri szélességét nanométerben mérik, ami a méter egymilliárdod része.)

A TSMC a Tom's Hardware technológiai híroldal szerint azért emeli árait, hogy javítsa bruttó haszonkulcsát. A lépés megnöveli a chipek, köztük a központi feldolgozóegységek, a grafikus processzorok, a mikrokontrollerek és a system-on-a-chip eszközök költségeit. A TSMC chipeket gyárt számos gyár nélküli félvezetőszállító cég, köztük az AMD, az Apple, az Nvidia és a Qualcomm számára.

Hirdetés

A TSMC riválisa, a Samsung Electronics állítólag szintén tervezi a szerződéses chipgyártás árainak emelését - írja a Focus Taiwan.

"Úgy véljük, hogy a TSMC a globális chiphiány közepette a közelmúltban tapasztalt árrésgondok miatt árnövekedést fog szorgalmazni, és nem fog erős ellenállást tapasztalni a vevői részéről, mivel máshol már magasabb árakat tapasztalnak" - írta Charles Shi, a Needham elemzője az ügyfeleknek szóló jegyzetében.

A Piper Sandler elemzője, Harsh Kumar pedig a következőkről tájékoztatta az ügyfeleket: "Bár az egyes vállalatok, termékek és végpiacok eltérőek lehetnek, úgy érezzük, hogy a jelenlegi várakozások szerint a kereslet és a kínálat 2022 közepén széles körben egyensúlyba kerül. Ezen a ponton a készletkorrekcióval, a makroszintű visszaeséssel vagy akár csak a normális szezonális növekedéshez való visszatéréssel kapcsolatos aggodalmak fordulóponthoz juttathatják az iparágat." Kumar szerint a félvezetőipari trendek a jövő év elejéig pozitívnak tűnnek. Az év második felére azonban "kissé homályosak" a kilátások.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.