Hirdetés
. Hirdetés

A tajvani félvezetőipar három pillére

|

Ezért stabil az erőmű.

Hirdetés

A globális félvezetőpiac 2022-ben elérte az 575,1 milliárd dollárt, de ez a szám csak az IC-tervezést és az IDM ágazatot foglalja magában. A teljes félvezető-értékláncnak közel 1 billió dollárt érhet, ha az ökoszisztéma összes többi ágazatát - beleértve a szelet-öntvénygyártást, a csomagolást, a tesztelést, a berendezéseket, az anyagokat és az EDA/IP-t - is figyelembe vesszük.

Ezt a piacot tekintve Tajvan mindössze 8 százalékot tett ki. A teljes értékláncban azonban a sziget részesedése meghaladta a 17 százalékot. A fejlett chipgyártási folyamatok terén pedig Tajvan a világon bárki másnál előrébb jár. Ez az, ami Tajvant az USA mellett a globális félvezetőgyártás erőművévé teszi.

A tajvani félvezetőgyártás értéke 2022-ben 174,8 milliárd amerikai dollárt tett ki. Az adatot az összes nyilvánosan jegyzett helyi félvezetőgyártó vállalat által jelentett adatokból állították össze. Nem számolták bele a tajvani külföldi vállalatok által generált eladásokat, például a Micron, az ASML és az Applied Materials által elért forgalmat. Ha ezek tajvani tevékenységét is figyelembe vesszük, akkor a tajvani félvezetőipar befolyása sokkal nagyobb lesz, mint azt általában elismerik - írta a DigiTimes.

Hirdetés

Az ostyaöntő ágazat 2022-ben a tajvani félvezetőipar termelésének 52 százalékát adta, ami 90,9 milliárd dollárt tett ki. A csomagoló és tesztelő cégek 22,6 milliárd dollárt (13%) tettek hozzá, míg az IC-tervezők 39,8 milliárd dollár (22,8%) részesedést termeltek. Tajvannak egy olyan ökoszisztémából származó előnye van, amelyen belül a különböző ágazatok támogatják egymást. Lehet, hogy Tajvan kis ország, kis népességgel, de éppen a kompakt méret teszi hatékonnyá.

Az IC-tervezés a tajvani GDP 2,4 százalékát tette ki, ami alacsonyabb, mint a félvezetőgyártás 6,8 százalékos aránya, de magasabb, mint az elektronikai gyártás 2 százalékos aránya. A Foxconn, a Quanta, a Pegatron, a Compal és a Wistron az elektronikai gyártási ágazat fő szereplői, amelyek főként notebookokat, mobiltelefonokat, szervereket és ipari berendezéseket gyártanak, és gyártásuk óriási keresletet teremt az alkatrészek iránt. A három ágazat - IC-tervezés, félvezetőgyártás és elektronikai gyártás - a tajvani GDP 11,2 százalékát adta. A félvezetők emellett Tajvan teljes exportjának közel 40 százalékát tették ki, és hozzájárultak a közel 100 milliárd dolláros kereskedelmi többlet létrehozásához. Emiatt a félvezetőipar létfontosságú szerepet játszik Tajvan gazdaságában.

Az IC-tervezési ágazat közel 62 ezer embert foglalkoztat, akik közül mintegy 52 ezer mérnök. Egy ilyen kis létszámú csoport adja a tajvani GDP 2,4 százalékát, ami hihetetlenül nagy hozzájárulás, és ilyesmi a világ más részein ritkán tapasztalható. A tajvani sikertörténet ezért számos kis és közepes méretű ország félvezetőipari álmait inspirálja.

A MediaTek elnöke, MK Tsai szerint a tajvani IC-tervezési ágazat egy főre jutó GDP-je közel 20 millió új tajvani dollár (660 ezer amerikai dollár), ami minden mást felülmúl. Ami a K+F-kiadásokat illeti, az IC-tervezési ágazat árbevételének 28 százalékát fordítja K+F-re, ami jóval magasabb, mint az ostyaöntő szektor 14 százaléka. Az IC-tervezés olyan ágazat, amely nagymértékben támaszkodik a kiváló minőségű munkaerőre, és ez kihívást jelent egy olyan ország számára, amelynek népessége elöregszik és alacsony a születési rátája. A Himax vezérigazgatója, Jordan Wu és a Phison vezérigazgatója, KS Pua, akik mindketten részt vettek az IC-tervezési iparág fehér könyvének tervezésében, megjegyezték, hogy a tajvani IC-tervezési ágazat előtt álló legnagyobb kihívások a nem megfelelő tehetségkínálat, az átfogó stratégiai cél hiánya és a Kína által támasztott verseny.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.