Hirdetés
. Hirdetés

A telefonadó miatt romlott a Telenor eredménye

|

A Telenor Magyarország üzleti jelentése szerint stabil árbevétel, bővülő piaci részesedés, szélesedő ügyfélkör és növekvő beruházások jellemezték a cég működését a harmadik negyedévben - a júliusban bevezetett telefonadó azonban jelentősen rontotta az üzleti eredményüket.

Hirdetés

A telefonadó alaposan rányomta a bélyegét a Telenor Magyarország kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredményére (EBITDA), amely így húsz százalékkal maradt el 2011 hasonló időszakának értékétől – írja szerdán kiadott közleményében a mobilszolgáltató. A Telenor 2,5 milliárd forint telefonadót és 2,4 milliárd forint ágazati különadót (válságadó) fizetett be 2012 harmadik negyedévében, ami a normál társasági adón túlmenően közel 5 milliárd forint pluszbefizetést jelent a költségvetésbe (és az adott negyedévi árbevétel 12 százalékának felel meg).

„A Telenor elkötelezett Magyarország mellett, és kiváló minőségű, hozzáadott értéket képviselő szolgáltatások nyújtására törekszik. Két tartalomszolgáltatást is bevezettünk ügyfeleinknek ebben a negyedévben és több példaértékű m2m projektet is lebonyolítottunk vállalati partnereinkkel. Elkötelezettségünk fenntartásához stabilabb jogi és szabályozói környezetre van szükségünk” – jelentette ki Christopher Laska, a Telenor Magyarország vezérigazgatója.

A vezérigazgató hangsúlyozta: az év közben bevezetett telefonadó rendkívül hátrányosan érintette a vállalatot. „Nagyon sajnálatos, hogy iparági egyeztetés nélkül az idén már harmadik alkalommal módosítják a távközlési törvényt – érvelt Laska. – Az ilyen változtatások összezavarják az ügyfeleket, és elvonják a fejlesztésre és az ügyfelek kiszolgálására szánt erőforrásainkat az innovatív szolgáltatások kidolgozásától és bevezetésétől.”

A Telenor Magyarország árbevétele 2012 harmadik negyedévében az előző év hasonló időszakához képes 1,2 milliárd forinttal csökkent. A csökkenést a cég közleménye szerintelsősorban a hívásvégződtetési díjak januári csökkentéséből eredő alacsonyabb összekapcsolási árbevétel okozta.

Az EBITDA egyszeri tételek nélküli nominális értéke 3,5 milliárd forinttal maradt el az előző év hasonló időszakának értékétől elsősorban az új, percalapú telefonadó miatt. A Telenor 2,5 milliárd forint telefonadót és 2,4 milliárd forint távközlési különadót fizetett a harmadik negyedévben. A két adó együttvéve közel kétszerese az elmúlt év hasonló időszakára számított ágazati különadó 2,5 milliárd forintos összegének és 12 százaléka a harmadik negyedév árbevételének.

A harmadik negyedév kamat és nyereségadó-ráfordítások levonása előtti eredménye (EBIT) 0,5 milliárd forinttal volt alacsonyabb, mint 2011 harmadik negyedévében. Az EBITDA csökkenését főként az alacsonyabb értékcsökkenési ráfordítás ellensúlyozta.

A cég 3 milliárd forint ott költött befektetésekre (CAPEX): 0,8 milliárd forinttal többet, mint 2011 harmadik negyedévében.

Az előfizetések száma a második negyedévhez képest 13 ezerrel emelkedett: a Telenor Magyarország összesen 3 millió 458 ezer előfizetővel rendelkezett a negyedév végén. A használt kártyák száma alapján számított piaci részesedés 31,4 százalékos volt. A vállalat mobilinternet-piaci részesedése 2012 augusztusában 29,89 százalékra nőtt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.