Hirdetés
. Hirdetés

A tengerre épít szélerőműparkot az Amazon

|

A Hollandia partjaitól húsz kilométerre tervezett óriásberuházás 2023-tól évi 3,3 terawattóra energiát termel. Ez elegendő volna egymillió háztartás zöld energiával történő ellátására.

Hirdetés

Az Amazon a cég eddigi legnagyobb megújulóenergia projektjén dolgozik: Hollandia partjaitól húsz kilométerre akar létrehozni egy gigantikus, tengeri szélerőmű-rendszert. Az online kiskereskedelemtől a felhőig szinte mindennel foglalkozó vállalkozás ebben a projektben olyan energiaipari gigászokkal társul, mint a Shell, valamint az Eneco, és az Amazon a tervek szerint a rendszer teljes kapacitásának mintegy felét fogja megvásárolni. A 2023-ra megvalósuló beruházástól 3,3 terawattóra energiát várnak évente: ez elegendő ahhoz, hogy egymillió holland háztartást ellásson zöld energiával.

Hirdetés

Az Amazon korábban azt ígérte, hogy 2030-ra száz százalékban megújuló energiára áll át, most azonban arról beszél, hogy talán már 2025-ben sikerül elérnie ezt a célt. De hasonló vállalást tett a Google, a Microsoft, az Apple és a Facebook is, amely szintén komoly energiaipari beruházásokat végez világszerte.

Ugyanakkor a zöldenergia részarányának növeléséhez nem elég a termelő kapacitás bővítése: meg kell oldani az energiatárolás kérdését is. Kaliforniában például már ma is olyan sok napenergia termelődik, hogy egy részét nem is tudják felhasználni, így gyakorlatilag pocsékba megy.

Az Amazon legújabb beruházása erre a problémára is figyel, és a tengeri szélerőmű rendszert újfajta, innovatív tárolási megoldásokkal egészíti ki, így például a megtermelt energia egy részével "zöld" hidrogént fognak előállítani.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.