Hirdetés
. Hirdetés

A TSMC chipgyártó további üzemek építését tervezi Arizonában

|

A TSMC chipjeinek nagy részét Tajvanon gyártja, és régebbi chipgyártó létesítményei vannak Kínában és az Egyesült Államokban, Washington államban.

Hirdetés

Mostanában egyre másra jelentik be a terveket a chipgyártó kapacitásokat növelő beruházásokról. A Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) több újabb chipgyártó üzem építését tervezi az USA Arizona államában a jelenleg működő egyetlen gyáruk mellé - mondta a Reutersnek három, az ügyet ismerő szakember. A VentureBeat beszámolója szerint azonban sok részlet egyelőre még meglehetősen tisztázatlan.

A TSMC, a világ legnagyobb szerződéses chipgyártója 2020 májusában jelentette be, hogy 12 milliárd dolláros beruházásban gyárat épít Arizonában, ami nyilvánvalóan a Trump-kormányzat győzelmét jelentette a globális technológiai ellátási láncok Kínától való visszaszorítására irányuló törekvésében.

A TSMC egy 12 hüvelykes ostyagyártó üzemet hoz létre Phoenixben, és a létesítmény várhatóan 2024-ben kezdi meg a sorozatgyártást - közölte decemberben a tajvani gazdasági minisztérium beruházási bizottsága, amely jóváhagyta a beruházást. A TSMC chipjeinek nagy részét Tajvanon gyártja, és régebbi chipgyártó létesítményei vannak Kínában és az Egyesült Államokban, Washington államban. Három, az ügyet jól ismerő, névtelenséget kérő szakértő azt mondta a Reutersnek, hogy akár öt további arizonai gyárat is terveznek.

Hirdetés

Az első üzem ipari mércével mérve viszonylag szerény, a cég legfejlettebb, 5 nanométeres félvezetőgyártási technológiáját alkalmazva havonta 20 ezer ostya készülhet majd ott. Ezek mindegyike több ezer chipet tartalmaz majd. Nem világos, hogy a további gyárak mekkora további termelési kapacitást és beruházást jelenthetnek, és milyen chipgyártási technológiát használnának. A TSMC a múlt hónapban közölte, hogy a következő három évben 100 milliárd dollárt tervez befektetni a gyártási kapacitása növelése érdekében, bár részleteket nem közölt.

Egy, az ügyet közvetlenül ismerő személy a Reutersnek elmondta, hogy a bővítés az Egyesült Államok kérésére történt, de további részletekkel nem kívánt szolgálni. "Az Egyesült Államok kérte ezt. A TSMC belsőleg akár hat gyárat is tervez" - mondta az informátor, hozzátéve, hogy időkeretet nem lehetett megadni.

A Biden-kormányzat több tízmilliárd dollárt készül költeni a hazai chipgyártás támogatására. A hatályos jogszabályok értelmében a külföldi cégek jogosultak ezekre a pénzekre, de hogy végül megkapják-e, az nyitott kérdés.

Egy másik, a terveket ismerő személy szerint a vállalat már akkor gondoskodott arról, hogy legyen elég hely a bővítéshez, amikor az első üzemhez szükséges földterületet megszerezte. "Ez azért van, hogy hat gyárat építhessenek" - mondta a forrás. A harmadik személy, aki az arizonai projektben részt vevő egyik TSMC-beszállítónál tevékenykedik, azt mondta, hogy a TSMC elmondta nekik, a terv összesen hat gyár építése a következő három év során. A Reuters azonban nem tudta függetlenül megerősíteni az időkeretet.

A TSMC hivatkozott C.C. Wei vezérigazgató múlt havi eredménybeszámolóján tett megjegyzéseire, miszerint a vállalat 2024-ben kezdi meg a chipgyártást Arizonában, havi 20 ezer ostyával, 5 nanométeres technológiával.

"Valójában azonban egy nagy területet vásároltunk Arizonában, hogy rugalmasságot teremtsünk vele. Tehát a további bővítés lehetséges, de először az 1. fázist fogjuk felfuttatni, majd a működés hatékonysága és költséggazdaságossága, valamint az ügyfelek kereslete alapján döntünk a következő lépésekről" - jelentette ki. Arra a kérdésre, hogy a tervezett bővítés az Egyesült Államokból érkező kérés miatt történt-e, a TSMC azt válaszolta, hogy "nem biztos" abban, hogy mit jelent az amerikai oldalról érkező "kérés", és hogy a következő lépésekről a működési hatékonyság, a költséggazdaságosság és a vevői kereslet alapján döntenek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.