Hirdetés
. Hirdetés

A TSMC ott üti az Intelt, ahol fáj

|

Bejelentette az A16 csomópontot a "Super Power Rail" hátoldali tápellátással.

Hirdetés

Miközben az Intel a chipgyártás dominanciája felé vezető gyorsított útitervének részeként az 18A csomópontra fogadott, a TSMC a jelek szerint a háttérben igyekszik aláaknázni azt.

Most jelentette be saját "angström-osztályú" eljárását, az A16-ot, amely a hátsó tápellátás megvalósításának köszönhetően nemcsak a teljesítményt fogja jelentősen javítani a közelgő NP2-es eljáráshoz képest, hanem az energiahatékonyságot is. Az Intelnek van saját konkurens hátsó tápellátási technológiája, a PowerVia. Bár az Intel azt mondja, hogy jövőre megkezdi a chipek gyártását a 18A-node-on, de várhatóan csak 2027-ben indulhat a nagy mennyiségű chipek szállítása.

A TSMC szerint az új A16-os eljárással készülő chipek 8-10%-os sebességnövekedést biztosítanak az N2P-hez képest ugyanolyan feszültségen, 15-20%-os teljesítménycsökkenéssel ugyanolyan sebességen, és akár 1,10-szeres chipsűrűség-javulást az adatközponti termékek esetében. A vállalat célja, hogy 2026-ban megkezdje a technológiát használó chipek gyártását.

Hirdetés

Az A16-os eljárás a "Super Power Rail" nevű, hátoldali tápsínes módszer mellett a gate-all-around (GAAFET) nanoréteg-tranzisztorokat használja majd, aminek nemcsak a tápellátást kell javítania, hanem a tranzisztorsűrűséget is növelnie kell.

Továbbá a TSMC azt is jelezte, hogy nem fogja használni az ASML High NA EUV fotolitográfiai gépeit, ami azért érdekes, mert az Intel nemrég büszkén mutatta be új gépét.

Úgy tűnik tehát, hogy a TSMC-nek van oka elégedettnek lenni magával. Miközben az Intel a milliárdos CHIPS állami támogatások megszerzésével volt elfoglalva, hogy lépést tudjon tartani a fejlesztési ütemmel, a TSMC egy új, ultra high-tech csomópontot hozott létre, és úgy tűnik, hogy ez pont ott fogja eltalálni az Intelt, ahol fáj. A TSMC már az idei első negyedévben is erős nyereségről számolt be, míg az Intel nemrég arról, hogy öntödei szolgáltatása 2023-ban 7 milliárd dolláros működési veszteséggel fut, ami azt látszik jelezni, hogy a chipgyártás dominanciája tekintetében az őrségváltás még messze van.

Nehéz játék a chipgyártás, és ez az új csomópont bejelentése valószínűleg nem fogja feldobni az Intel hangulatát a jövőbeli terveit illetően.

Egyezzünk meg abban, hogy mindannyian gyorsabb, hatékonyabb, jobb energiahatékonyságú szilíciumot szeretnénk, és hogy a technológia harmonikus világában mindenkinek bőven van helye. Nos, akkor a dominanciaharc folytatódik, és bár a TSMC továbbra is sokkal erősebb pozíciókkal rendelkezik, kíváncsian várjuk, ki lesz a következő...

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.