Hirdetés
. Hirdetés

A vártnál jobban teljesített az SAP 2009-ben

|

A vállalat bevételei csökkentek ugyan, de kisebb mértékben, mint az várható volt. Az SAP talpra állását lassíthatja, hogy ügyfélköre elégedetlen az áremelések miatt.

Hirdetés

A vállalatirányítási (ERP) és üzleti szoftverek vezető szállítója, az SAP bejelentette, 2009-es pénzügyi eredményei az előrejelzéseknél kedvezőbben alakultak mind a bevétel, mind a működési költségek szempontjából. A németországi cég egy e-mailben arról számolt be, éves bevételei 3,2 százalékkal 8,19 milliárd eurón (11,9 millió dolláron) zártak. Konstans valutával számolva és a Business Objects felvásárlását külön kezelve 5 százalékkal esett a bevétel, szemben az októberi előrejelzésben megállapított 6-8 százalékos gyengüléssel. A vártnál jobb eredmény a szoftverek és szolgáltatások iránti igény lassú növekedését jelzi, amit a frankfurti tőzsde is megerősített; az SAP részvényei a bejelentés hatására 4,1 százalékkal erősödtek.

Visszafogott költés és áremelések

A gazdasági válság hatására az SAP ügyfelei részben úgy próbáltak visszafogni kiadásaikat, hogy költséghatékonyabb licenckonstrukciókra váltottak, elhalasztották a frissítéseket, vagy nem hosszabbították meg licencszerződéseiket. A válság hatására nőtt a szoftverszolgáltatások (Software-as-a-Service, SaaS) iránti igény, vagyis amikor a vállalatok jól tervezhető módon, bérleti konstrukcióban, kedvező költségek mellet, akár rövidtávra is bérbe vehetnek egy-egy teljes értékű szolgáltatást az interneten keresztül.

A JMP Securities elemzője, Patrick Walravens szerint az SAP üzleti felépülése jó jel, de nem oldja meg a cég minden problémáját; az SAP ügyfelei ugyanis elégedetlenek voltak az áremelésekkel, ezért a vállalat bejelentette, nagyobb mozgásteret biztosít az árazás és a támogatási szintek terén, például garantálta, hogy 2010-ben nem lesznek drágábbak a nagyvállalati támogatási szerződések. Walravens szerint az a kérdés, hogy nem jöttek-e későn az SAP engedményei.

Csökkent, de jobb, mint várták

A német cég működési mutatói az aktuális árfolyamok alapján számolva 27,5 százalékon állnak, ami szintén jobb eredmény a 25,5-27 százalékos előrejelzéshez képest. Az SAP részvényei a bejelentés napján délután négy órakor 35,2 eurón álltak. A negyedik negyedévben a szoftverlicencek eladási számai 16 százalékkal 1,11 milliárd euróra estek a korábbi azonos időszak 1,32 milliárd eurójához képest. Az elemzők korábban 987 millióra becsülték ezt a metrikát. A szoftver- és szolgáltatási bevételek - amely a licenceladásokat, az üzemeltetési támogatást és az előfizetéseket tartalmazza -, 4,1 százalékos csökkenéssel 2,56 milliárd eurón zártak a negyedik negyedévben a tavalyi 2,67 milliárdhoz képest. Az elemzők itt is kevesebbre, 2,44 milliárdra számítottak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.