Hirdetés
. Hirdetés

A világ legintelligensebb gyártósorai

|

Miért nincsenek saját szerverei egy robottechnológiával foglalkozó világcégnek?

Hirdetés

kuka robotika gyártás
kuka robotika gyártás
A high-tech ipar élvonalában is egyre többen váltanak saját IT beruházás és üzemeltetés helyett valamilyen előfizetési konstrukcióra. Ebbe a körbe tartozik a KUKA Robotics Hungária Ipari Kft. is, a német KUKA Roboter cégcsoport 843 főt foglalkoztató magyarországi leányvállalata. A cégcsoport fő profilja ipari robotok gyártása, értékesítése és szervize, emellett folyamatos hotline elérhetőséget is tartalmaz a vállalat szolgáltatáscsomagja. Sőt a cég legújabb fejlesztésével a szórakoztató piacra is betört: utasszállító futurisztikus robotjaik működnek például a billundi (Dánia) és a nürnbergi (Németország) Legoland vidámparkokban is. Hazánkban az Audi, a Teva, a MARS Masterfood gyáraiban dolgoznak KUKA robotok, és ilyeneket vetnek be a Mercedes-Benz kecskeméti üzemében is.

Mivel a világ szinte összes KUKA robotjának vezérlőszekrényét a magyar vállalat két telephelyén, Taksonyban és Füzesgyarmaton gyártják, a folyamatos működéshez elengedhetetlen a szünetmentes online kapcsolat a telephelyek, illetve a német központ között. Annak ellenére, hogy a vállalat a világ egyik legmodernebb ipari szegmensében működik, a termelést kiszolgáló IT háttér üzemeltetését szinte teljes egészében külső szakértőre bízták.

„Elsősorban azért döntöttünk infokommunikációs erőforrásaink kihelyezése mellett, mert a szerver-előfizetés ötéves futamidő alatt 40-50%-kal olcsóbb megoldást jelent, mintha saját beruházásban vásároltuk volna meg a termelés kiszolgálásához szükséges szerverparkot." - mondta Juhász László, a KUKA Robotics Hungária Ipari Kft. IT menedzsere - „A rugalmas előfizetési konstrukció miatt mindig annyi kapacitást bérelhetünk az Invitel adatközpontjában, amennyire éppen szükségünk van. Nincs kihasználatlan, feleslegesen előre megvásárolt teljesítmény, így a költségeket a bevételekhez tudjuk arányosítani. Továbbá nincs szükség nagy belső informatikusi állományra, folyamatos szakmai továbbképzésre sem, mivel az Invitel mindezt megoldja helyettünk."

Évi 40 perc megállás engedélyezett
A KUKA Robotics szerverei évi 8000 munkaórát dolgoznak. A cég rendelkezik szünetmentes tápegységekkel, generátorokkal, amelyek hosszabb áramszünet esetén is gondoskodnak az áramellátásról, de saját erőből csak horribilis költségekkel lennének képesek teljesíteni az úgynevezett „ötkilences", vagyis a 99,999 százalékos rendelkezésre állást, ami éves szinten is csak negyven perc kiesést jelenthet. Az Invitel mindezért szerződésben vállal kezességet és garantálja a folyamatos adatbiztonságot is, amely elengedhetetlen a KUKA Robotics számára.

Az IT rendszer stabilitásának növelése érdekében az Invitel magas szintű, gazdaságosan működtethető adatkapcsolatot épített ki a cég két telephelye között, ahol 50 megabit/szekundum sebességű, redundáns, IP VPN alapú bérelt vonallal biztosítja a folyamatos összeköttetést. A publikus internetforgalom biztosítására pedig szintén magas sávszélességű, 40 megabit/szekundumos kapcsolatot nyújt a szolgáltató, hiszen a hazai cég munkatársai jelenleg ezen a nem dedikált vonalon keresztül lépnek kapcsolatba az anyacéggel. A telekommunikációs kapcsolat szintén nagyon fontos a KUKA Robotics számára: mindkét telephely az Invitel által biztosított ISDN 30-as vonalakkal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag nincs foglalt vonal.

KUKA robotok a felhőtlen szórakoztatatásért
A KUKA cégcsoport legújabb fejlesztését egy hónapja mutatták be hazánkban a Mach-Tech kiállításon. A KUKA RoboCoaster 4D-Simulator hatalmas karra erősített, levegőbe emelkedő „gondolájába" beülve extrém élményben részesülhetünk: többféle szimulációból választhatjuk ki a számunkra legmegfelelőbbet, így ülhetünk hullámvasúton, motor- vagy síverseny szereplői lehetünk, de akár megtekinthetjük az Alpok hegységeit egy repülőgépből is. A kétüléses szimulátor robot kabinjait futurisztikus kialakításuk is emlékezetessé teszi. A szénszálakból álló gömb alakú gondolák alatt, nemcsak egy-egy 20"-os LCD síkképernyős monitor rejlik, hanem sztereó hangszórók segítségével megfelelő hanghatások is társulnak a képi világhoz. A negyedik dimenziót jelentő ventilátor-rendszerrel generált valódi széleffektusok pedig fokozzák az érzést.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.