Hirdetés
. Hirdetés

A világ legkönnyebb laptopja

|

Forma-1 versenyautóknál használt anyagból készül a Gigabyte legújabb modellje.

Hirdetés

Az ultrabookok kategóriájától reméli azt az Intel, hogy visszarángatja a PC-piacot az „életbe”; a tabletek nem csak a netbookok szegmensét kannibalizálták, de az okostelefonokkal karöltve az asztali PC-k és a hagyományos laptopok területét is megtépázták. A vékony és könnyű noteszgépekkel azonban újra sikerült felkelteni a fogyasztói figyelmet, nem mellesleg nagyobb profitszintet tudhat magáénak az Intel ebben a kategóriában, mint a haldokló netbookoknál.

Erre játszik rá a Gigabyte is, mely a tajvani Computex keretei között bemutatta a(z) - állítása szerint - világ legkönnyebb laptopját. A Gigabyte X11 nagy barátja lehet minden olyan felhasználónak, akit munkája nem köt irodába, viszont folyamatosan számítógép-közelben kell lennie. A 11,6 colos kijelzővel szerelt masina ugyanis olyan könnyűsúlyú szénszálas vázat kapott, ami nagyon hasonlít a Forma-1-ben alkalmazott anyaghoz. Még egy kilogramm sincsen a készülék: 975 grammos tömegével valamivel az Apple Macbook Airje alá sikerült mennie a tajvani cégnek.

Gigabyte-X11 ultrabook
Gigabyte-X11 ultrabook

Nem ez az egyetlen, amiben hasonlít a Steve Jobs alapította vállalat közkedvelt hordozható számítógépére; a külcsín tekintetében is meglepően sok az egyezés a Gigabyte és az Apple laptopja között. Azért a távol-keletiek odafigyeltek, hogy ne legyen egy az egyben Macbook Air koppintás az X11, így például a váz legvastagabb részén is mindössze 16,5 milliméteres készülék hátlapja fényes fekete felületet kapott.

Már az új Ivy Bridge Intel Core i5 és i7 processzorokra alapul a masina, na és természetesen Windows 7-re, legalábbis kezdetben, a következő generációs redmondi operációs rendszer megjelenéséig. Az ára meglehetősen borsos lesz, részben a szénszálas kialakítás miatt, hiszen ez jóval többe kerül, mint a „hagyományos” alumínium váz, pláne a műanyag kialakítás. Akkor mégis miért éri meg alkalmazni? Nem csak azért, mert egyedi(bb), hanem tartóssága miatt is: a szénszálas külső - a Gigabyte állítása szerint - hatszor strapabíróbb, mint a fent említett alternatívák.

Hazai árak még nem ismertek, de az első híradások szerint az Egyesült Államokban is 1000-1300 dollár közötti árcédulával kerülnek forgalomba az egyes változatok - és ez még csak nettóban értendő. Az USA mellett az öreg kontinensen, például az Egyesült Királyságban és Németországban is debütálni fog a Gigabyte X11, várhatóan a harmadik negyedév során.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.