Hirdetés
. Hirdetés

A Virgin Galactic már az idén repülni fog

|

A Virgin Galactic, Richard Branson cégbirodalmának űrutazással foglalkozó ága bejelentette, hogy a tesztrepüléseket már az idén megkezdik. A világűrbe az első fizető utasokat jövőre vagy legfeljebb 2014-be viszik el.

Hirdetés

A 200 ezer dolláros jegyár ellenére elég nagy a sorban állás a helyekért. Már közel 500-an regisztráltak, hogy a kétpilótás hatszemélyes SpaceShipTwo űrhajóval kilépjenek a földi légkörből, és 109 kilométer magasan néhány percre megtapasztalják a teljes súlytalanság állapotát, és saját szemükkel vethessenek egy pillantást Föld anyácskára. A céget Burt Rutan repülőgép-tervező alapította, amelyet aztán Richard Branson felkarolt. A társaság azonban ma már a hatalmas hadiipari konglomerátum, a Northrop Grumman tulajdonában van.

A SpaceShipTwo csak az első gép a flottában, amelyet öt járművesre akarnak bővíteni, hogy a repülések állandóak és zavartalanok lehessenek. A Virgin Galactic vezető tesztpilótája, David Mackay egy nemrégiben tartott konferencián kifejtette, hogy az űrhajó rakétamotorjának tesztje hamarosan megkezdődik. Igyekeznek gyorsan végezni a próbákkal, bár senkivel sem kell versenyezniük. „Ez már nem a hidegháború űrversenye” – jegyezte meg.

Senki sem tudja, hogy a szuborbitális űrrepülés (amikor nem állnak a járművek földkörüli pályára, csak egy nagy ugrást tesznek az űrben) mekkora piacot jelent. Andrew Nelson, a hasonló szolgáltatásokat tervező XCOR Aerospace ügyvezető igazgatója szerint akár ezermilliárd dolláros is lehet. A cég mellesleg épen tegnap jelentette be, hogy már van elég pénzük a Lynx nevű szuborbitáis jármű legyártására. Az XCOR olcsóbban megszámítja az utat, mint a Virgin Galactic, csak 90 ezer dollárt kér a jegyért.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.