Hirdetés
. Hirdetés

A Windows 10 frissítési fiaskó tanulságai

|

Akár katasztrofális következményei is lehetnek egy operációsrendszer-frissítésnek, mint az a most kiadott és visszavont Windows 10 October Update változat esetében megtörtént.

Hirdetés

Minderre azonban nem figyelmeztet a Microsoft frissítésre felhívó üzenete, amely új funkciókról és appokról tesz említést, valamint arról, hogy a továbbfejlesztés egy kicsit hosszabb ideig fog tartani, mint a többi frissítés. Nem történik utalás azonban arra, hogy itt egy komoly műtétet hajtanak végre a rendszeren, amelynek esetleges következménye lehet a fájlok törlése vagy a számítógép lebénulása, ha a dolgok balul sülnek el.

Hirdetés

Márpedig léteznek komoly kockázatok, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a Microsoft visszavonta a Windows 10 October 2018 Update kiadást, mivel egyes felhasználók nagy mennyiségű fájl törléséről számoltak be. A szoftvergyártó óriás ártalmatlan és fájdalommentes folyamatként kommunikálja a nagyszabású operációsrendszer-frissítéseket, de a tapasztaltabb PC-használók jól tudják, hogy a rendszer kulcsfontosságú elemeinek a bütykölgetése komoly kockázatokkal jár együtt.

Például driver problémák léphetnek fel: hardverünk inkompatibilis lehet az új rendszerváltozattal. A legrosszabb esetben rendszer instabilitást vagy jelentős adatvesztést okozhat a frissítés, ami rendkívül nehéz helyzetbe hozhatja a felhasználókat, különösen a számítógépekhez kevésbé értőket. Bár általánosságban elmondható, hogy a rendszerfrissítések kevesebb veszélyeket rejtenek magukban, mint korábban, még mindig előfordulhat katasztrófa. Hacsak nem készítünk mentést a számítógépünkön tárolt adatokról.

Az adatmentések megszabadítanak minket a frissítésekkel kapcsolatos gondoktól. Ha készítettünk tartalékmásolatot a rendszerről, mielőtt belekezdtünk a Windows 10 October 2018 Update telepítésébe, a Dokumentumok mappa törlése komoly bosszúságot okoz ugyan, de a másolatból egyszerűen vissza tudjuk állítani fontos dokumentumainkat. Ha viszont nem csináltunk mentést, a frissítés katasztrofális következményekkel járhat együtt, ezért is vonta vissza a Microsoft az októberi kiadást.

De a felhasználókat informálni kell arról, hogy egy nagyobb frissítés előtt feltétlenül készítsenek mentést, hiszen mint most már tudjuk, egy hiba törölheti a több évnyi munkával  létrehozott dokumentumainkat. Ahogy a katasztrofális October 2018 Update bizonyítja, hatalmas kockázattal jár az operációs rendszer nagyszabású frissítése, amit a Microsoftnak világossá kell tennie a felhasználók számára.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.