Hirdetés
. Hirdetés

A Windows 10 tavaszi frissítésének újdonságai

|

Fokozatosan jut el a felhasználókhoz a május végén kiadott legújabb Windows 10-változat, amely valljuk be, nem tartalmaz eget rengető nóvumokat.

Hirdetés

Kezdjük a vállalati informatikai részlegeket érintő legfontosabb továbbfejlesztésekkel. A rendszergazdák jó hasznát vehetik a Windows Hello jelszavak helyett kínált biometrikus bejelentkezési lehetőségeinek, amelyeket alapertelmezésbelivé tehetnek a vállalati számítógépeken. A dinamikus update szolgáltatás új funkcióinak köszönhetően könnyebbé vált a Windows telepítése az alkalmazottak PC-jére, ezáltal csökken a frissítés miatt leállások időtartama. 

Hirdetés

További nagyon hasznos új szolgáltatás az operációs rendszer felhőből való újratelepítésének a lehetősége. A Deployment Image Servicing and Management (DISM) szolgáltatás fenntartott tároló funkciójának új utasításai és API-jai révén minden egyes számítógép esetében tárterület konfigurálható kifejezetten a Windows telepítése számára, így nem a felhasználóknak kell erről gondoskodniuk.

Új utasításokkal bővült a PowerShell a terjesztésoptimalizálás funkció hatékonyságának növelése érdekében. Ez a windowsos hálózati szolgáltatás a vállalati telepítések esetében úgy csökkenti a sávszélesség-igényt, hogy megosztja a frissítések letöltésének folyamatát a céges számítógépek között.

Hatékonyabb keresés

A keresett információk gyors megtalálása érdekében a Windows indexeli a merevlemezen tárolt tartalmakat, ami lelassítja a számítógép működését. Ennek a negatív jelenségnek a minimalizására a májusi frissítésben már csak akkor történik indexelés, ha a PC inaktív állapotban van.

Immár indíthatunk kereséseket az operációs rendszer Fájlkezelőjéből is. Ha a program jobb felső sarkában található keresőmezőjébe elkezdünk gépelni, egy legördülő menüben azonnal megjelennek a nevükben a megadott szöveget tartalmazó fájlok. A szolgáltatás nem csak a merevlemezen, hanem a OneDrive felhős tárolóban található fájlokat is kilistázza.

Új infók a Feladatkezelőben

Kedvelt eszköze a profi felhasználóknak a Windows működéséről részletes adatokat szolgáltató Feladatkezelő, amelynek szolgáltatásait folyamatosan bővíti a Microsoft. A Teljestmény lapon immár közli a program a számítógépben lévő háttértár típusát (HDD vagy SSD), ha véletlenül nem ismernénk azt.

Ugyancsak a Teljesítmény lapon megtudhatjuk, hogy grafikus processzorunk éppen milyen hőmérsékleten üzemel, de csak akkor, ha az eszköz dedikált (vagyis nem integrált), és egy a WDDM 2.4-es szabványú vezérlőt használ.

Újdonságok a Gépházban

Ezek némelyike csupán ráncfelvarrásnak tekinthető, míg mások meglévő beállítási lehetőségek továbbfejlesztései.

A Hálózat és internet modul jelentősen átalakult, olyan információkat közöl egy helyen, amelyek korábban szétszórtan voltak megtalálhatók, így például az adathasználatot és az internetkapcsolat jellemzőit.

A Fiókok modul Bejelentkezési lehetőségek lapján módunk nyílik teljesen megszabadulni a jelszóhasználattól, és áttérni a biometrikus (ujjlenyomattal vagy arcfelismeréssel történő) azonosításra, ha rendelkezünk az ezekhez szükséges hardverrel.

Ugyanitt beállíthatjuk, hogy az operációs rendszer automatikusan mentse az újraindítható alkalmazásokat, amikor kijelentkezünk, és indítsa újra őket, amikor bejelentkezünk a Windowsba. Ezzel sok időt és fáradságot takaríthatunk meg a munkanap kezdetén a számítógép bekapcsolásakor.

A Frissítés és biztonság modul figyelemre méltó továbbfejlesztése lehetővé teszi a Windows újratelepítését a felhőből, vagyis a számítógépen tárolt fájlok mellőzésével. Ez azért hasznos, mert ilyenkor az operációs rendszer legeslegújabb változata telepítődik, nem pedig az, amelyet eredetileg használtunk. 

Ugyancsak ennek a modulnak az újdonsága, hogy pontosabban előírhatjuk, mekkora sávszélességet használjon a rendszer a Windows-frissítések letöltésekor. Korábban csak egy sávszélesség-korlát beállítására volt lehetőség, újabban pedig pontos százalékos arányt adhatunk meg a Kézbesítésoptimalizálás lapon a Speciális beállítások hivatkozásra való kattintást követően.

Linux a Windows 10-ben

A Windows Subsystem for Linux 2-es változata (WSL 2) hatékonyabbá és erőteljesebbé vált, valódi Linux-kernelt használ, ami teljes rendszerhívás-kompatibilitást jelent. Támogatja továbbá a Docker használatát, amely nem fut az eredeti WSL 1-ben. Mi több, az új Linux használható az ARM64-es eszközökön is. A Linux-kernelt ezentúl a Windows Update-en keresztül fogják frissíteni.

További apróságok

Ezek közül a leginkább meglepő az őskövületnek tekinthető Jegyzettömb továbbfejlesztése. A jó öreg szövegszerkesztőben immár egyszerűen nagyíthatjuk/kicsinyíthetjük a szöveget, és értesítést kapunk, ha változtatásokat hajtunk végre egy korábban még egyáltalán nem módosított dokumentumon. 

Akik használják a virtuális munkaasztalokat, örömmel fogják fogadni, hogy immár nevet lehet adni az asztaloknak, nem kell beletörődnünk abba, hogy munkakörnyezeteinket 1. asztalnak, 2. asztalnak stb. hívja az operációs rendszer. A névváltoztatáshoz nem kell mást tennünk, mint kattintani az asztal fejlécén, és beírni az általunk választott nevet.

Most már egyszerűen hozzáadhatunk egy hálózati kamerát a Windowshoz a Gépház/Eszközök/Bluetooth- és egyéb eszközök/Bluetooth- vagy más eszköz beállítása utasításokkal megjeleníthető oldalon. Az operációs rendszer automatikusan megtalálja az eszközt kamerát, amelyet aztán a beépített Kamera alkalmazással vagy valamilyen erre alkalmas külső programmal vehetünk használatba. Mind ez ideig csak külső appal lehetett felkutatni és konfigurálni a hálózati kamerákat.

Végül, ha nem szeretjük vagy egyáltalán nem használjuk például a Paint, a Wordpad, vagy az Internet Explorer programokat, a Windows 10 májusi frissítésében már egyszerűen megszabadulhatunk tőlük. Menjünk a Gépház Alkalmazások moduljának Alkalmazások és szolgáltatások lapjára, majd kattintsunk a Választható funkciók hivatkozásra. A megjelenő lapon kilistázva találjuk az eltávolítható alkalmazások listáját. Kattintsunk a törölni kívánt program nevére, majd az Eltávolítás gombra.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.