Hirdetés
. Hirdetés

A Windows 10X a Chrome OS babérjaira tör

|

Az eredetileg kétképernyős eszközökre szánt operációs rendszert ma már tabletekre és laptopokra fejleszti a Microsoft, és a kiszivárgott képernyőfotók tanúsága szerint mintha a Google böngészőből varázsolt OS-ét szeretné beelőzni.

Hirdetés

A Windows 10X-et eredetileg akkor kezdte el fejleszteni a Microsoft, amikor befutottak az első hírek a különféle hajtogatható mobilokról és kétkijelzős tablet-laptop hibridekről. Épp ezért ezt a Windows-variánst is kétképernyős operációs rendszernek tervezték, amely számos nagy gyártó eszközén fut majd. Ez a terv azonban tavaly módosult, amikor a cég bejelentette, hogy az OS-sel inkább az egyképernyős eszközökre koncentrál - vagyis a laptopokra és tabletekre. Azóta a rendszer evolóciója tovább folytatódott, és egy kiszivárgott tesztváltozat szerint a Windows 10X fejlesztésekor a Microsoft sokat merít a Google Chrome OS megoldásaiból.

Hirdetés

Az első Windows 10X-képernyőfotók egyfajta áramvonalasított Windows 10-et idéznek: az asztal könnyen áttekinthető, a Start menü kitölti a teljes képernyőt, és minden app teljes képernyőn fut. A jelenlegi állás szerint valószínűnek tűnik, hogy az új operációs rendszerre csak a Microsoft Store-ból lehet alkalmazásokat telepíteni. A Windows 10X-tesztváltozat a Chrome OS mellett eszünkbe juthatja a balsorsú Windows 10S-t is, amelyet a Microsoft önálló rendszernek szánt, de később egy Windows 10-móddá degradált.

A hírek szerint Windows 10X eleinte valószínűleg csak Intel rendszereken fog futni, de idővel talán az ARM lapkákkal is összebékül, ami mondjuk nem csoda, hiszen ezek is helyet kaphatnak a jövő Surface eszközeiben. A hagyományos Win32 appok támogatásának hiánya komoly hátránynak tűnik, de ez talán kiküszöbölhető a készülő Azure Cloud PC szolgáltatással, amely lehetővé teszi, hogy a felhőben virtuálisan futtassunk hagyományos Windows szoftvereket.

A Microsoft a tablet-korszak hajnalán már megpróbálkozott azzal, hogy az akkori Windows termékvonalat kettéosztotta és a hagyományos desktop irány mellett táblagépes verziót is készített, ami viszont pont azon hasalt el, hogy a felhasználók nem tudták rajta futtatni a jól megszokott szoftvereiket. Azóta viszont a Chrome OS egész sikeres vékonykliens-megoldássá nőtt - igaz, főleg Amerikában és Európa nyugatabbi részein, Magyarországra még gyakorlatilag semmilyen formában nem gyűrűzött be. A Google rendszerének lényege a kezdetektől az volt, hogy felhőben futó appokat használó, így jóval gyengébb hardverrel és "kisimultabb" operációs rendszerrel működő gépek születhessenek... szóval lehet, hogy most a Microsoftnak is sikerülhet. Már csak az a kérdés maradt hátra, hogy drága Microsoft, akkor végülis mi lesz a kétkijelzős eszközökkel...?

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.